perjantai 10. helmikuuta 2012

Fredriksborgin linna

Frederiksborgin linna (tansk. Frederiksborg Slot) on linna Hillerødin kunnassa, Tanskassa. Se sijaitsee Slotsø-järvellä kolmella pienellä saarella. Linna edustaa hollantilaista renessanssityyliä ja on Pohjoismaiden suurin renessanssilinna. Lisäksi linnaa ympäröi suuri barokkipuutarha.

Linnan vanhimmat osat ovat vuoden 1560 tienoilta, jolloin Tanskan kuningas Fredrik II rakennutti paikalle linnan. Linna onkin saanut nimensä hänen mukaansa. Suurimmaksi osaksi nykyisen linnan on kuitenkin rakennuttanut kuningas Kristian IV vuosina 1602-1620. Suunnittelijoina tuolloin toimivat hollantilaiset arkkitehdit Hans ja Lorents van Steenwinckel.

Kuningas Kristian IV:n kuoleman jälkeen linnaa käytettiin lähinnä seremoniallisiin tarkoituksiin. Vuonna 1720 Frederiksborgin rauha kirjoitettiin linnassa. 1850-luvulla palatsista tuli jälleen kuninkaallinen residenssi, kun kuningas Fredrik VII otti sen käyttöönsä. Vuonna 1859 kuninkaan ollessa läsnä tulipalo tuhosi suuren osan linnan sisätiloja. Linnan uudelleenrakennus rahoitettiin julkisella keräyksellä, ja suurimpia lahjoittajia olivat itse kuningas, Tanskan valtio ja Carlsbergin panimon perustaja J. C. Jacobsen. (Wikipedia)


Eilen 9. helmikuuta satuin näkemään FST5:lla pätkän ohjelmasta, jossa käsiteltiin puutarhoja. Tanskalaistuotantoa olevassa filmissä käytettiin esimerkkinä Fredriksborgin linnan barokkipuutarhaa. Ei varmasti syyttä; kyseessä on nimittäin mielettömän komea alue, jollaista ei joka päivä näe.

Kesäkuussa 2009 olin Ruotsin- ja Tanskan matkalla Kaj "Kake" Ahlrothin ja Mika "Sunttu" Sundellin kanssa. Viikon mittaisella reissulla ehdimme koluta linnoja molemmissa maissa. Suomen näkövinkkelistä tuntuu käsittämättömältä, että naapurissa on tällaisia luomuksia. Koto-Suomessa kun ei ole mitään lähellekään vastaavaa.

Fredriksborgin linna puutarhoineen kolahti allekirjoittaneeseen välittömästi. Tuntui kuin olisi astunut sisään fantasiaelokuvaan. Aivan järjettömän hieno paikka. Eipä muissakaan reissun varrella nähdyissä linnoissa pihoineen ja puutarhoineen ollut valittamista, mutta Fredriksborg korjasi potin.

3 kommenttia:

 1. Tämä oli hyödyllinen artikkeli. Tanska matkailumaana ei nimittäin ole aiemmin säväyttänyt, eikä edes Kööpenhamina kaupunkina. Tanskasta tulee pääkaupungin jälkeen mieleen Roskilde festival, D.A.D., tuulimyllyt ja salmet. Jos matkailua ajattelee, niin Ruotsikin menee edelle, en ole nähnyt syitä lähteä Tanskaan. Mutta tää artikkeli nosti Tanskan pisteitä. Näitä lisää. Ei taida joo pärjätä Suomen linnat tuolle.

  VastaaPoista
 2. Tanska on parasta A-luokkaa auto- ja perhematkailukohteena.
  Näkemistä ja kokemista riittää ja etäisyydet ovat kohtuullisen lyhyitä. Maisemat ovat kauniita ja avaria, ja myös rakennettu ympäristö on kaunista ja rakentamisen mittakaava inhimillistä.
  Tällaisena puutarhaihmisenä ei voi kuin kadehtia tanskalaisten taitoa sillä alalla.

  Vähän tuosta Fredriksborgin linnasta etelään sijaitsee kuuluisa taidemuseo Lousiana. Kannattaa käydä ja jatkaa siitä etelään rantatietä pitkin. Upea reitti.

  http://www.louisiana.dk/dk/Service+Menu+Right/English

  Jyllanista löytyy myös paljon kohteita. Viime Tanskan reissulla laivasimme itsemme ja auton Göteborgista Frederikshavniin, josta on lyhyt matka Hirtshalsiin ja akvaarioon.

  http://www.nordsoenoceanarium.dk/Default.aspx?ID=3473

  Hirtshalsista etelään kannattaa ajaa pikkuteitä länsirannikkoa pitkin. Sieltä löytyy hieno dyynialue ja Rubjerg Knude.

  http://www.google.fi/search?q=rubjerg+knude&hl=fi&sa=N&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=oAE5T8nmAqXh4QTjvsyhCw&ved=0CCQQsAQ&biw=1016&bih=563

  Keskeltä Jyllantia Randersin kaupungista löytyy kolmeen suureen pallohalliin rakennettu trooppinen maailma eläimineen. Elämys etenkin lapsille.

  http://www.regnskoven.dk/en/frontpage/

  Noin 60 kilometriä Saksan rajasta sijaitsee Tanskan vanhin kaupunki Ribe, joka on jo nähtävyys itsessään. Siellä sijaitsee myös elävä viikinkikeskus ja viikinkimuseo. Erittäin hienosti toteutettuja paikkoja.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Ribe

  http://ribevc.net.dynamicweb.dk/Default.aspx?ID=232

  Ribestä on lyhyt matka(60km) Saksan puolelle täyttämään olut- ja viinivarastoja Süderlügumin discount-myymälöihin. Valitettavasti en enää käytä kyseisiä aineita.

  Niin, ja tietenkin pitää mainita kaikkien tietämä Legoland. Sopii myös aikuisille.

  Tässä oli nopeasti mieleen tulleet paikat. Näkemistä Tanskassa riittää vielä paljon.

  t. Veikko

  VastaaPoista
 3. Kiitos pitkistä ja hyvin perustelluista kommenteista. Täytyy tutustua noihin Veikon linkkeihin tarkemmin!

  VastaaPoista