Raaseporin linnan jälkeen vuorossa oli Billnäsin ruukki. Allekirjoittaneelle se oli ensivisiitti tähän historialliseen miljööseen.
Billnäs sijaitsee entisen Pohjan kunnan alueella ja on nykyään osa Raaseporin kaupunkia. Vuoden 2009 alussa Pohjan kunta, Karjaan ja Tammisaaren kaupungit lakkautettiin ja muodostettiin uusi Raaseporin kaupunki.
Pohja on Suomen metalliteollisuuden syntysijoja. Pitäjään perustettiin 1630-luvulla Antskogin ruukki, 1641 Billnäsin ruukki ja Fiskarisin ruukki vuonna 1649.
Nykyään rautaruukki on historiaa ja tilalla on matkailuun keskittynyt kylä. 7 päivää-lehdestä olemme saaneet lukea, että median moniottelija Wallu Walpiokin on muuttanut Billnäsiin. Wallun postilaatikkoa emme kävelymme aikana bonganneet, eikä miestä näkynyt missään istuskelemassa siideripullo kourassa.
Uutta tietoa minulle oli, että Billnäs on suomeksi Pinjainen. En muista koskaan aiemmin törmänneeni nimeen. Sen sijaan mieleen juolahti erään Down By The Laituri-roudarin puujalkavitsi vuodelta 1996. "Mikä on tamperelaistunut amerikkalainen?". Vastaus on tietenkin Billnäs.
Mustionjoen pohjoisrannalla sijaitsevat entiset maatalousrakennukset, joista vaikuttavimman kokonaisuuden muodostavat niin sanotun Poliittisen kulman rakennukset, jotka ovat isännöitsijän huvila (1915), viljamakasiini (1778), vanha talli (1778) sekä härkätalli (1888). Pohjoisrannalla sijaitsee myös kuuluisan arkkitehdin Lars Sonckin piirtämä kivinen ruukintalo Villa Billnäs, joka on valmistunut vuonna 1917.
Kävelyä halki aurinkoisen ruukkikylän hankaloitti ankara tuuli. Täällä se ei yltynyt niin kovaksi kuin hetkeä aiemmin Raaseporin linnassa, mutta tukka heilui riittämiin kyläraitillakin. Läheltä piti-tilannekin koettiin, kun valtava kaarnan kappale tipahti ryminällä viereeni jalopuukujalla. Päähän osuessaan olisi tehnyt kipeää.
Minulle Billnäs oli sunnuntaisen reissun hienoin kokemus. Täytyy poiketa joskus uudelleenkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti