tiistai 20. joulukuuta 2022

Syyskesällä reissussa osa 4 - Leineperin ruukki

Katsellessani elo-syyskuun vaiheessa tekemämme reissun matkaohjelmaa, pisti silmään merkillinen nimi "Leineperi". Mikä ihmeen Leineperi? Esitin kysymykseni ajosuunnitelmasta pitkälti vastanneelle Sunttu Sundellille. Hän informoi, että kyseessä on Satakunnassa sijaitseva kylä, joka samalla sattuu olemaan yksi Suomen parhaiten säilyneistä ruukkikylistä.

Leineperin ruukki on Museoviraston luokittelema valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Se sijaitsee entisen Kullaan kunnan alueella, noin 20 kilometriä itään Porista ja rannikosta Ulvilan kaupungin alueella, johon se liitettiin vuonna 2005. 

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa, vuonna 1771 perustetussa  Leineperissä vierailee vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kylä muodostuu lähinnä entisistä tuotantolaitoksista ja maisemaa hallitsee alueen läpi virtaava Kullaanjoki, joka kylän kohdalla on tosin nimeltään LeineperinjokiTunnetuin Leineperin kylässä syntynyt henkilö on painonnoston olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemi. Hänet jopa minä tiesin, vaikka urheilu ei ole koskaan ollut suuri kiinnostukseni kohde. Kalen vanha kotitalo sijaitsee keskeisellä paikalla ruukkikylässä ja sinne pääsee kurkistamaan oppaan avustuksella.  

Leineperissä vierähti aikaa tuntitolkulla. Museoissa ja näyttelytiloissa olisi saanut menemään kauemminkin niin halutessaan. Innokas opas kertoili hyvin seikkaperäisesti kylän historiasta valtavan pienoismallin äärellä. 


Mielenkiintoisen museovierailun jälkeen nautimme maittavan aterian Kahvila-Ravintola Savipakarissa. Parempaa hampurilaista en muista kuluneena vuonna syöneenikään. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti