tiistai 8. kesäkuuta 2021

Alkukesää Vepsän saaressa

Turun kaupungin ulkoilusaaren Vepsän palvelut avautuivat toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Vesibussiyhteys M/S Lilyllä Aurajoesta saareen alkoi perjantaina 28.5., jolloin allekirjoittanutkin astui laivaan. 

Ensimmäinen viikonloppu Vepsässä vierähti pikavauhtia mukavassa seurassa ja peräti kahdessa eri mökissä. Eipä tullut juurikaan otettua valokuvia, vaikka alkuperäinen tarkoitukseni oli kuvata saaren luontoakin. Oli vaan niin kiirettä viihdepuolella, ettei joutanut. Se vähän harmitti jälkeenpäin, mutta asia tuli korjattua viime viikonloppuna, jolloin kamera lauloi pitkin poikin 17 hehtaarin saarta. Viikon aikana kesä oli edennyt kunnon harppauksen. Kun kuun vaiheessa näin vain muutaman valkoposkihanhen poikasen, oli niitä viime viikonloppuna reilusti enemmän. 

Ihmeen vähän hanhia kumminkin on verrattuna aiempiin vuosiin. Se voidaan tulkita positiiviseksi asiaksi, vaikka henkilökohtaisesti ne eivät minua haittakaan. 

Siitepölyä, etenkin männyn siitepölyä, oli kaikki pinnat ja rannat täynnä. Onneksi se on ohimenevä ilmiö, joka taittuu heittämällä päivittäin antihistamiinitabletti kurkusta alas. 

Kolme kalalokin poikasta uiskenteli rannan tuntumassa edustussaunan lähellä. Emolintuja ei näkynyt missään. Olin varautunut valehyökkäysiin ja saamaan konkreettisesti paskaa niskaan, mutta hiljattain kuoriutuneita tipuja sai kuvata kaikessa rauhassa. 

Vepsässä on alkukesällä aikamoinen kukkaloisto ja kasvikirjo. Muun muassa päivänkakkaroita, ruoholaukkaa ja orvokkeja piisaa pitkin kalliorantoja. Haukkasipa eräs pieni työmieskin ruoholaukkaa ja totesi sen maistuvan sipulilta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti