lauantai 12. joulukuuta 2020

Kauttuan Ruukinpuistossa

Marraskuun viimeisenä sunnuntaina työkaverini Toyota Yaris Hybridin keula kääntyi Turusta kohti Satakuntaa

Syynä moiseen oli ehdottamani sunnuntaiajelu Kauttuan Ruukinpuistoon. Koska kuskilla ei ollut mitään kohdetta vastaan, eikä hän ollut siellä aikaisemmin käynyt, oli asia sillä selvä. 

Kun vielä mainostamani paikallisravintola Kauttuan Kebab sai hiljaisen hyväksynnän, olimme alta aikayksikön Säkyläntiellä matkalla Kauttualle. 

Säkylän ja Euran seutu ei ole minulle kovinkaan tuttua. Reilun kymmenen vuoden sisällä olen käynyt siellä suunnalla ehkä puolen kymmentä kertaa. 

Edellinen reissu taitaa olla kahden vuoden takaa. Tuolloin kohteena oli legendaarinen Köyliön Lallintalo, jossa esiintyivät Remu ja Pelle Miljoona Oy. Aiheesta tarkemmin linkissä http://kaislatuuli.blogspot.com/2018/12/pelle-ja-remu-lalliksella.html

Joskus viime vuosikymmenen loppupuolella, taisi olla syksyä 2008, olin muutaman henkilön kanssa sunnuntaiajelulla samoilla seuduilla. Tuolloin katselimme muun muassa Euran kyläraittia ja Lallintalon pihamaata. 

Eurasta halusin etsiä erään pihapiirin, koska 1970- ja 80-luvulla kävin siellä vanhempieni kanssa toisinaan kyläilemässä. He asuivat 60-luvulla Eurassa jonkun aikaa. 

Piha löytyi sieltä mistä muistinkin. Eräälle takapenkille istuvalle herralle ei vaan millään meinannut mennä kaaliin mitä varten siellä oltiin. Mieleen on jäänyt hedelmätön keskustelumme. 

- Ööööh, mikä tämä on?

- Piha, jonka jossain näistä taloista vanhempani asuivat 60-luvulla. 

- Mikä... Missä täällä?

- No joku näistä rakennuksista mitä tässä näkyy.

- Sinä siis asuit joskus täällä?

- Minä en asunut siinä vaiheessa vielä missään, mutta vanhempani asuivat täällä 60-luvulla.

- Mikä, ööh, mutta olitko sinäkin täällä?

- No kuule kun en ollut. En ollut edes syntynyt vielä.

- Mutta olit kumminkin mukana?

- No joo.. Sovitaan vaikka niin. 

Pari viikkoa sitten ajelimme Kauttualle Säkylän Rantatietä pitkin. Halusin nähdä miljöön, jossa sijaitsi kuuluisa Eenokin tanssipaikka. Se paloi poroksi 1990-luvussa alussa suuren mediahuomion saattelemana. 

Nykyään Eenokin tilalla on frisbeegolfrata. Alan harrastajia oli ranta täynnä, liekö oikein kisat olleet alkamaisillaan. Jouduimme jopa siirtämään autoa, koska se epähuomiossa pysäköitiin radalle. 

Kauttuan Ruukinpuiston halki virtaa Eurajoki. Säkylän Pyhäjärvestä alkunsa saava joki on varmasti monin paikoin komea näky, mutta erityisen hieno se on juuri täällä. Oikein silmiä hiveli katsella virtaavaa vettä. Kauttuan Ruukinpuisto on entinen paperitehdasmiljöö, jonka rakennukset ovat nykyään pääosin asuntoina. Lisäksi alueella toimii muun muassa Säkylän Pyhäjärven suojeluun ja tutkimukseen keskittynyt instituutti, kesäteatteri ja tehdasmuseo. Ruukinkartanon vanha päärakennus tarjoaa hotelli- ja ravintolapalveluja Kauttuan Klubi-nimisenä. 

Vuonna 1907 perustettu papareitehdas toimii yhä ja sen isot modernit tilukset löytyvät pääosin joen toiselta puolelta. 


Ruukinpuistossa järjestetään kesäisin erilaisia markkinoita ja vuosittainen Kauttuan Ruukkifestivaali-kulttuuritapahtuma. 

Ruukinpuisto on yksi maamme arvokkaimmista ruukkimiljöistä. Alueella on muun muassa arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia arvorakennuksia. Ruukinpuisto kuuluu nykyään Museoviraston määrittelemiin Valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihinEi kommentteja:

Lähetä kommentti