Valmistuttuaan vuonna 2008 laitos korvasi viisi vanhaa jätevedenpuhdistamoa. Jätevedenpuhdistamon rakentaminen, louhiminen ja varustaminen siirtoviemäreineen maksoi 128 miljoonaa euroa. Puhdistamon palveluntuottajana toimii Turun seudun puhdistamo Oy, joka on kymmenen kunnan omistama.
Uuden puhdistamon ansiosta Turun seudun jätevesien aiheuttama kuormitus mereen vähenee 30–50 %, koska jätevedet puhdistetaan tehokkaasti. Jätevesien lika-aineet poistetaan puhdistusprosesslietteenä ja toimitetaan Topinojan biokaasulaitokselle. Biokaasu hyödynnetään kaukolämmöksi ja sähköksi.
Puhdistamon yhteyteen rakennettiin Turku Energian lämpöpumppulaitos, joka kierrättää puhdistetun jäteveden lämpöpumpun kautta, ottaen talteen jäteveden lämpöenergian kaukolämpöverkkoon hyödynnettäväksi. Laitos tuottaa lisäksi kaukokylmää. Jäteveden lämpöenergia vastaa noin 4 000 pientalon vuotuista lämmönkulutusta. Laitokselle on myöhemmin hankittu toinenkin lämpöpumppu.
Turun kaupunginvaltuusto päätti vuonna 1999 puhdistamon rakentamisesta ja viisi vuotta kestäneen lupakäsittelyn jälkeen aloitettiin rakennusvaihe. Puhdistamo saatiin käyttöön vuoden 2008 lopulla. Puhdistamon vihki käyttöön 28. tammikuuta 2010 ympäristöministeri Paula Lehtomäki. Uusi puhdistamo korvasi Kaarinan, Piikkiön, Paimion, Raision ja ja Turun jätevedenpuhdistamot.
Huomasin viime tiistaina Facebookista kaupunkilehti Turkulaisen jutun, jossa kehoitettiin ilmoittautumaan tutustumiskierrokselle, mikäli moinen paikka kiinnostaa. Mietin asiaa tasan kaksi sekuntia ja lähetin sähköpostia. Jutun julkaisusta oli kulunut jo noin tunti ja se oli linkitetty myös suosittuun Turku kuvin ja sanoin -ryhmään. Olin varma etten mahdu enää mukaan, koska kahdelle kierrokselle pääsi vain 30 onnekasta per porukka.
Mutta kuinka ollakaan, olin perjantaina kävelemässä kohti Kakolan jätevedenpuhdistamoa. Vähän ennen kello 17:ta valtava liukuovi aukesi ja ulos talsi oppaina toimineet Turun seudun puhdistamo Oy:n laatu- ja ympäristöpäällikkö Jarkko Laanti sekä toimitusjohtaja ja tuotantopäällikkö Mirva Levomäki.
Puolitoista tuntia kestäneellä kierroksella huomattavasti Levomäkeä enemmän oli äänessä Laanti. Koska paikka paikoin koneiden voluumi oli varsin kova, korotti mies omaa ääntään tarpeen mukaan. Esimerkkejä lähes kuiskailevista johtohenkilöistä on aivan liikaa, joten Laantia oli kaltaiseni kuulovaurioisenkin miellyttävä kuunnella.
Kakolanmäen luolasto oli valtava. Ensikertalainen eksyisi siellä aivan varmasti, vaikka opaskylttejä näkyikin sijoitellun sinne tänne. Alue on Laantin mukaan noin kaksi kertaa Turun HK-Areenan kokoinen.
Yllätyin tiedosta, että Turun seudun puhdistamo Oy:n henkilökuntaa on töissä vain reilut kymmenen ja päivittäin maan alla ahertaa noin 25 ihmistä.
Paikka oli myös yllättävän siistissä kunnossa. Paljon pelättyä paskan hajua ei oikeastaan ollut juuri lainkaan, eikä etenkään pääväylillä. Määrättyjen allashallien läpi mennessä merkillinen, pistävähkö tuoksu valtasi kyllä tuulenhalkojani, mutta en välttämättä osaisi mieltää moista käryä varsinaiseksi köntsän hajuksi, ellen tietäisi mistä se on peräisin.
Muutama henkilö suojasi nokkansa kaulaliinoilla. Herkimmille haju saattoi olla liikaa. En suosittele ainakaan krapulassa kierrokselle lähtemistä, sillä silloin yrjö saattaa kurkata mahalaukun perukoilta ja ehkä jopa lentää komeassa kaaressa.
Erääseen huoneeseen oli koottu viemäriin heittettyjä ja puhdistusprosessissa löytyneitä tavaroita. Saa olla aikamoinen saapas jos mieltää esimerkiksi taskulampun olevan vessanpönttötavaraa. Toki osa vehkeistä on saattanut tippua sinne vahingossa, kuten vaikka kännykät.
Laatu- ja ympäristöpäällikkö Laanti selitti erilaisista kemikaaleista ja prosesseista, joita ainakaan minä en noin lyhyellä varoitusajalla kyennyt millään omaksumaan. Enkä varmasti kykenisi huomattavasti pitemmälläkään, koska fysiikka- ja kemia ei ole koskaan ollut vahvimpia puoliani. Hän jutteli kumminkin aikalailla maallikkokielellä, johon ainakin muutama innokas pääsi hyvin mukaan. Heitä nimittäin oli joukossa - minutkin tönittiin pois tieltä puolet pienemmän miehen taholta, koska kuulemma "peitin näköalan monitoriin".
Puhdistettu vesi johdetaan Turun satamaan Linnanaukolle, alueelle josta ruotsinlaivatkin lähtevät. Laantin mukaan he eivät yritä puhdistaa Itämerta, mutta nykyinen laitos kuormittaa sitä huomattavasti vähemmän kuin entiset.
Laanti kertoi, että opastuskierroksia puhdistamolla on lähes päivittäin. Minä kun olin kuvitellut kokevani perjantai-iltapäivänä jotain harvinaista spesiaalia. Suurin osa ryhmistä on kuulemma alan kollegoja kotimaasta ja ulkomailta sekä koululaisia.
Oli miten oli, ainakin minulle tämä oli mielenkiintoinen kokemus. Olen vuosikausia halunnut nähdä millainen laitos kallion sisään kätkeytyy. Nyt siihenkin saatiin selvyys.
No jopas oli mielenkiintoinen kohde. Tulin jopa vähän kateelliseksi.
VastaaPoistaT.Matti "Viki" Vikström
Tulipa käytyä 2010 kun oltiin akk.s mielenkiintoinen paikka T.Jouska
VastaaPoista