maanantai 22. kesäkuuta 2015

Pikkuapolloja Häntälän notkoilla

Häntälän notkot on perinnebiotooppialue Varsinais-Suomessa Somerolla. Alue on harvinainen Suomessa, eikä muistuta juuri mitään muuta maisemaa, jollaista maakunnassa muuten on. Häntälän kyläskeskuksen läheltä alkava luontopolku kiertää ympäristössä, joka voisi olla vaikka Alpeilta.


Notkot ovat Rekijoen jääkauden jälkeen uurtamia laaksoja, joissa on yhä edelleen laidunnuksen ansiosta erittäin laaja kasvi- ja eläinkanta. Häntälän notkoissa voi muun muassa tavata yhtenä harvoista paikoista manner-Suomessa harvinaisen pikkuapollon, joka on ollut rauhoitettu jo vuodesta 1976. Muita harvinaisia tuttavuuksia ovat muun muassa toinen harvinainen perhoslajike, lehtohopeatäplä sekä keväällä kukkivat pystykiurunkannus, mukulaleinikki ja sikoangervo.




Vastoin kaikkia olettamuksia, luontopolku ei ollutkaan selkeästi merkitty. Tämä aiheutti jonkun verran arpomista mihin suuntaan pitäisi mennä. Pääsimme kumminkin hyvin laavulle, josta loppumatkan kävelimme takaisin autolle kyläkeskuksen pihalle.

Notkoilla oli muutamassa paikassa karjaa, mutta yhtään särvipäätä ei tullut vastaan. Polulla oli tosin aivan hiljattain kävellyt lehmiä, sillä maapohjaa oli tallattu siihen malliin. Polku oli paikoin todella vetinen ja epätasainen, eikä mielestäni sovellu huonojalkaisille. Tämän sai kokea kaverini, jolla oli vaikeuksia edetä pitkässä heinikossa kulkevalla kumpuraisella polulla.




Pikkuapolloja lenteli vastaan jo aivan alkumatkasta. Perhosta tavataan Euroopasta Keski-Aasiaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Suomessa pikkuapollo on harvinainen, mutta paikoilla joilla sitä esiintyy se voi olla lukumäärällisesti runsas. Miltei kaikki nykyiset esiintymispaikat ovat Ahvenanmaalla tai Lounais-Suomessa. Uudellamaalla pikkuapolloja on istutettu lajin entiselle esiintymisalueelle Porvooseen, missä kanta on sittemmin runsastunut. Suomen sisämaan suurin esiintymä on Häntälän notkoilla. Lentoaika alkaa kesäkuun alkupuoliskolla ja jatkuu kesäkuun lopulle.

Pikkuapollo on avoimien, lehtomaisten niittyjen laji. Perhosen elinympäristöjä on hävittänyt erityisesti on laidunmaiden väheneminen. Perhonen lentää päivällä ja laskeutuu usein kukille. Luontodirektiivin nojalla pikkuapollo on rauhoitettu kaikkialla EU:n alueella. Suomessa pikkuapollo on ollut rauhoitettu luonnonsuojeluasetuksella jo lähes 40 vuotta lähtien. Yhden perhosen korvausarvoksi on asetettu 336 euroa.

Juutuin suustani kiinni erään miehen kanssa, joka päivysti rinteessä ja yritti saada pikkuapolloista valokuvia monen tonnin arvoiselta näyttäneellä kamerallaan. "Olen päivystänyt tässä tuntitolkulla, enkä ole saanut kuin kaksi kuvaa. Termoskannusta loppui kahvikin".

Asettauduin parin metrin päähän miehestä. Aloin zoomailemaan ja noin minuutissa olin saanut parikymmentä kuvaa pikkuapolloista. Eipä se sen vaikeampaa ollut.






3 kommenttia:

  1. Hianoja kuvia.onneks että ottanut must pämpätty muutama päivä t.jj

    VastaaPoista
  2. Olipa vehreät maisemat!
    T.Matti "Viki" Vikström
    ps. Joskus vielä oikeille Alpeille...?

    VastaaPoista