maanantai 15. heinäkuuta 2013

Louhisaaressa käymässä

Matkalla Kustavista Turkuun juolahti mieleen poiketa Askaisissa Louhisaaren kartanolinnan mailla.

Paikka on tuttu jo useamman vuoden takaa, mutta koska ei ollut kiire minnekään, mikäpä siinä oli ajellessa.


Louhisaaren linna on tunnettu etenkin siitä, että Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheim syntyi siellä 1867. 1650-luvulla valmistunut päärakennus edustaa Suomessa harvinaista palatsiarkkitehtuuria.

Linnan parkkipaikka on noin kahden sadan metrin päässä itse rakennusalueesta. Henkilöautoja oli varmasti yli 20 siistissä rivissä, mutta yhtään ihmistä ei näkynyt missään. Linnakin oli ilmeisesti sulki, ainakin ovet säpissä. Ainuttakaan henkilökuntaan viittaavaa hahmoa ei myöskään liikkunut alueella.

En ole koskaan käynyt linnassa sisällä, mutta sitä ympäröivää puistoa on mukava kierrellä. Jo pelkästään Louhisaareen johtavan tien varrella oleva koivukuja on vaikuttavan näköinen.

Ruohonleikkaajalla oli varmaankin pitkittynyt kahvipaussi menossa, sillä osa nurmesta oli leikattu aikoja sitten, mutta loppu viheriö kasvoikin jo melkein kukkaketona.

Turkuun päin mennessä koukkasin vielä Raision keskustan kautta.

Suomen rumimmaksi kaupungiksi aikoinaan leimattu paikkakunta sai uuden vuosituhannen puolella kohotettua profiiliaan melkoisesti. Järkyttävät betonipylväsrakennelmat ja muut 70-luvun kammotukset purettiin. Tilalle tuli uusia kerrostaloja runsaine ikkunoineen ja lasiparvekkeineen. Niitäkin olen jonkun kuullut haukkuvan, mutta se on pientä verrattuna siihen, millainen näky viatonta kulkijaa odottaa kaupungin paraatipaikalla.

Jääkiekkovalmentaja Juhani Tammiselle pystytetty patsas on jotain niin hirvittävää, ettei meinaa oikeita sanoja löytää! Varmasti hän on mies paikallaan, mutta joku tolkku pitäisi sentään olla patsaiden suhteen. Huh.


1 kommentti:

  1. Aurinkokuningaspatsas käynee lienee ainoastaan ironiasta!
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista