Salpalinja oli talvisodan jälkeen Suomen itärajan tuntumaan rakennettu puolustuslinja, joka ulottui aina Vironlahdelta Savukoskelle. Kyseessä on yhä Suomen suurin työmaa.
Koska viikolla 35 vuonna 2021 tehdyn Kainuun reissun ohjelmistoon kuului luontokohteiden lisäksi monet sotahistorialliset paikat, oli Vanttajankannas listalla mukana.
Sunttu Sundellin uuttera työ maamme sotatantereiden kartoittamiseksi poiki matkan varrelle liudan etappeja, joista suurin osa oli hyvinkin kiinnostavia, mutta muutamassa tapauksessa en oikein jaksanut innostua.
Kuusamossa entisöitiin viitisen vuotta sitten Lahtelan linnoitusalue muistuttamaan sen vuoden 1944 asua. Puita kaadettiin oikein urakalla ja soita kuivatettiin, jotta liikuntarajoitteisetkin pääsevät tutustumaan Lämsänkyläntien lähellä sijaitsevaan alueeseen. Sotahistoriallinen 4,5 kilometriä pitkä luontopolku on myös tarjolla siitä kiinnostuneille.
Vanttajankannas Lahtelassa sulki Neuvostoliitosta Suomeen johtavan tien Kuusamojärven ja Vanttajanjärven välisellä kannaksella. Salpalinjalla ei muutoin taisteltu, mutta Lahtelassa kohtasivat Neuvostoliiton puna-armeija ja Suomessa silloin olleet saksalaiset. Salpalinja suojasi Vanttajankannaksella saksalaisten poistumisen.
Viime elokuussa ei vielä ollut tiedossa, että seuraavana talvena naapurimaamme imperialistijohtaja hyökkäisi Ukrainaan aloittaen raukkamaisen sotansa "natseja ja narkomaaneja" vastaan. Toivottavasti vastaavaa hirveyttä ei koskaan jouduta kokemaan Suomessa tai muuallakaan.
Ei edes militaristi Sunttu haaveile Ukrainan sodan laajentumisesta itärajallemme, toivottavasti ei!
VastaaPoistaMatti "Viki" Vikström