torstai 10. maaliskuuta 2022

Kaitaisten sillan avajaiset 1982

Löysin hiljattain isäni Ilmo Jaramon (1937-2007) ottamia valokuvia Kaitaisten sillan avajaisista elokuulta 1982. 

Seututiellä 192 eli Raision ja Kustavin välillä kulkevalla Kustavintiellä on useita siltoja, joista tunnetuin on Taivassalon ja Kustavin yhdistävä Kaitaisten silta. 

Silta on 477 metriä pitkä ja sen alikulkukorkeus on 13,5 metriä. Ennen sillan valmistumista paikalla liikennöi kaksi lossia. Sarallaan Kaitaisten silta yksi Suomen pisimmistä. 

Kuvat ovat Kaitainen 2-lossilta, joka tuona päivänä seilasi viimeistä kertaa. Kuvissa on kustavilaisia ja taivassalolaisia kunnallispoliitikkoja sekä taivassalolainen tanhuryhmä. 

Ylimmässä kuvassa Taivassalon silloinen kunnanjohtaja, nimensä mukaisesti toimeen sopinut Jorma Kylänpää pitelee megafonia. Taustalla näkyy ihmisiä uudella sillalla. 

Reprosin kuvat siten, että otin kännykällä kuvat niistä ylhäältä päin ja hiukan fiksalin sävyjä  tietokoneella.  
Latasin fotot Facebookin I Love Kustavi-ryhmään. Innokas vastaanotto ei yllättänyt, koska nostalgiset kuvat menneiltä vuosikymmeniltä yleensä kiinnostavat ihmisiä. 

Joku päätti kommentoida kuvaa, jossa ovat mm. Kylänpää ja piippu suussa seisova Reino Skyten (kolmas kuva ylhäältä päin) sanoilla "Onko tässä lossikuskin eläkejuhlat menossa?". Olin kyllä kirjoittanut kuviin selvennykseksi "Kaitaisten sillan avajaisista elokuulta 1982", mutta ei kai sitä kaikkea voi huomata ainakaan heti tai sitten hän oli olevinaan hauska. 

Samaisessa Alastalossa, josta Volter Kilpi kirjoitti klassisen Alastalon sali-teoksensa, asunut Skyten toi kirjolohenkasvatuksen Kustaviin 1970-luvulla. Kalanviljelylaitoksia oli kunnassa parhaimmillaan kymmeniä alan kukoistuskaudella 80-luvulla. 

Olin itsekin sillan avajaisissa. Tarkka päivämäärä on unohtunut, mutta muistan ilman olleen varsin aurinkoinen. Saavuin paikalle Kustavissa yhä mökkeilevän turkulaiskaverini Mikko Peiposen isovanhempien keltaisella Opel Kadetilla. Aika moni muukin oli etsimässä samaisen pellon laidasta paikkaa menopelilleen.

Kaitaisten silta helpotti paljon kustavilaisten ja kesämökkiläisten matkustusta. Kesäisin jonot olivat usein valtavat. Muistan kerrankin autoletkan olleen Kustavin puolella jopa Harjulan eli Kustavin Talouskaupan kohdalla. Siitä on kilometritolkulla matkaa sillalle. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti