lauantai 3. joulukuuta 2016

Suuri pubikierros

Pari viikkoa takaperin osallistuin Turussa "Suurelle pubikierrokselle". Turnee vei paikkoihin, joissa harvemmin tulisi muuten käytyä.

Turkulainen postimies ja monessa mukana oleva Matti Vikström oli idean isänä. Hän tiedusteli sähköpostitse muutamaa viikkoa aikaisemmin kiinnostusta asiaan ja päätin oitis ilmoittautua mukaan. Kyseisenä päivänä sattui sopivasti olemaan aamuvuorokin, joten ajoitus sopi täysin. Kaikessa tohinassa vallan unohdin, että samana ehtoona olisi vanha suosikkibändini Stratovarius Turussa keikalla.

Suuren pubikierroksen osallistujat ja ohjelmisto olivat salaisuus. Veikkailin, että päätyisimme lopulta lähiökuppila Bar Koivuun Kake Randelinin keikalle. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaikka moinen olisi varmasti teemaan hyvin sopinutkin.


Kokoontuminen oli iltakuuden kieppeillä Turun rautatieasemalla. Suurin osa osallistujista paljastui puolitutuiksi, hieman vanhemman polven edustajiksi ja ilmeisen kokeneiksi pubimiehiksi.

Kierros alkoi junamatkalla Turusta Kupittaalle. Enpä ole ennen moista matkaa tehnytkään. Noin viiden minuutin rautatiekyyti jatkui pikkubussilla Kupittaan aseman pihalta kohti salaista etappia.

Ensimmäinen baarikohde oli pakolaiskeskuksestaan ja laivastoasemastaan tunnetussa Pansion kaupunginosassa. Höveli Pansion liikekeskuksessa oli ainakin kyseisenä iltana yllättävän siisti ja peräti viihtyisä, ottaen huomioon sen huonon maineen.

Hövelissä ohjelmistoon kuului Kulta-Jaska -peli. Menestyin siinä ihmeen hyvin, vaikken rahapelejä muuten harrastakaan.

Sateen piiskatessa kaikkea mikä liikkuu, etenimme Pansiosta kohti Raisiota. Seuraava kohde oli minulle illan kohokohta, jossa olin jo kauan halunnut käydä. Saavuimme nimittäin eräästä Vares -elokuvastakin tuttuun Ihalan Porttiin.

Kapakka oli kuin aikamatka 80-luvun lopulle, jolloin pääsin ensimmäisiä kertoja juomaan kaljaa baareihin. Kello näytti pysähtyneen sisustusta, henkilökuntaa ja asiakkaita myöten. Tämän sortin pubeja ei varmaan enää kovin montaa ole koko maassa, joten Suuri pubikierros oli samalla melkoinen kulttuurikierros. Eipä ihme, että Vares-kirjailija Reijo Mäki on ottanut paikan tarinaansa.

Tutustuin baarin jukeboksiin. Se ei sentään sisältänyt seiskatuumaisia vinyylisinglejä kuten paikan imagosta voisi luulla. Kahden euron kolikolla kaiuttimista kajahti pian Mistakesin Pidä huolta, SIGin Sadan vuoden yksinäisyys ja joku kolmas, jota en enää muista.

Tässä vaiheessa ehtoota tiuku repi puoli yhdeksää. Meikattu, Antti Tuiskun näköinen kaveri viritteli karaokelaitteita kuntoon. Illan ensimmäisen rallin sai vetäistä kuskimme Lasse Kiviniitty, jolla on laulaja- ja keikkataustaa usealta vuosikymmeneltä.


Seuraava baari oli jälleen arvailujen takana. Sattumoisin sekin osoittautui paikaksi, jossa en ollut koskaan poikennut.

Turun vanhimpiin kapakoihin lukeutuva Masan Baari Raunistulan kaupunginosassa on monien tuttujeni keskuudessa jonkinlaisen junttipaikan maineessa. Mikään trendikuppila a'la Sedu Koskinen se ei ole, muttei räkäläkään. Tilaakin oli paljon enemmän kuin ulkoapäin luulisi.

Vikströmin laatimaan ohjelmistoon kuului pubitikka. En ole moista harrastanut kuin vissiin kerran tai pari. Perinteinen tikkataulukin on ollut unholassa jo vuosia, mutta lajia vastaan ei toki mitään ole.

Baaritiskin takana hääri Ari, johon tutustuin pari kesää sitten Turun ulkoilusaareen Vepsään kulkevassa MS Lily -laivassa. Ahkera vepsäilijä hänkin.

Illan kierroksen virallisesti viimeiseksi kuppilaksi osoittutui City Market Kupittaan lähellä oleva Sporttibaari. En taida olla aiemmin kiinnittänyt huomiota koko rakennuksen sen kummemmin, vaikka melko usein talon takaa Uudenmaantietä tulee ajettua.

Sporttibaari vaikutti olevan nuorison valtaama. Parikymppisten biljardiharrastus on ainakin tässä ravintolassa suosiossa. Silmiin pisti myös baarin valtava koko, jossa voisi järjestää isollekin porukalle vaikka mitä.


Kaljanjuonnin ohella Matti oli suunnitellut ohjelmistoon "Obama-biljardin". Muistaakseni voitin samanlaisen turnauksen viitisen vuotta sitten Turun Linnapubissa. Lajissa on tarkoitus saada biljadipallo pysähtymään mahdollisimman lähelle Barack Obaman patsasta.

Olipa ainakin erilainen perjantaiehtoo ja etenkin erilainen baarikierros, joka osaltani päättyi Turun keskustaan Daily Newsiin. Hyvä idea ja kiitos siitä Matille!2 kommenttia:

  1. Mainio juttu illastamme. Kiva kun kelpasi!
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista
  2. Niin ja olihan Ihalan pubissa vaativa korttipelikisa musta/punainen eli piti arvata, minkö värinen kortti paksasta nousee,,,

    VastaaPoista