keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Turun vesilaitosmuseossa

Turun päivänä sunnuntaina 18. syyskuuta oli mahdollisuus käydä ilmaiseksi monissa museoissa. Vesilaitoitosmuseo Halistenkosken partaalla on yksi erikoisimmista ja samalla Suomen ainoa lajissaan. Talo ei tietääkseni ole normaalisti auki kuin tilauksesta ryhmille.

Koska olin liikkeellä hyvissä ajoin ennen museon aukeamista, oli aikaa kierrellä Halistenkoskella.

Kuvittelin, että vesilaitosmuseo olisi isompi tila. Sisällä valtavassa valkoisessa 1920-luvulla rakennetussa talossa paljastui, että museon pinta-ala onkin reilusti alle sata neliötä. Muutama huone. Mutta mitäpä tuosta, ilmeisesti kaikki tärkeimmät putkilot ja tilpehöörit on sinne säilötty näytille.

Museo kertoo puhtaan veden merkityksestä sekä siitä miten Turussa on vettä hankittu ja puhdistettu. Näyttelytilojen tarvikkeet ovat olleet niillä sijoillaan vuodesta 1954.

Vanhan kemikalointisalin näyttely kertoo varhaisesta vesihuollosta ja vesilaitostoiminnan kehityksestä Turussa aina 1990-luvulle saakka.

Laboratoriossa valvottiin jokiveden, puhdistusprosessin ja puhdistetun veden laatua. Tilan kalusteet ja esineistö ovat alkuperäisiä. Laboratorioon kuuluva insinöörinhuone oli vesilaitoksen johtajan työhuone.2 kommenttia:

  1. Aika vaisu esitys...
    T.Matti "Viki" Vikström
    ps. ei sitten patoluukut auenneet?

    VastaaPoista
  2. No eipä tästä museokäynnistä varmaan Runebergkään olisi paljon enempää irti saanut. Mielestäni koskikuvat ainakin varsin hyviä.

    VastaaPoista