lauantai 7. toukokuuta 2016

Juvankoski Tarvasjoella

Paimionjoen Juvankoski sijaitsee Tarvasjoella Varsinais-Suomessa, noin kolmekymmentä kilometriä Turusta Tampereen suuntaan.

Se on yhdessä Paimiossa siitä alavirtaan sijaitsevien Juntolankosken ja Askalankosken kanssa yksi Paimionjoen alajuoksun kolmesta voimalaitoskäyttöön valjastetusta koskesta. Kaikki kolme voimalaitosta omistaa Koskienergia ja niiden kunkin putouskorkeus on 14 metriä.


Juvankosken nykyinen voimalaitos sai perustamisluvan vuonna 1916 ja on Paimionjoen voimalaitoksista vanhin. Voimalaitoksessa on kaksi koneistoa, teholtaan 1 MW ja 0,3 MW. Isomman koneiston vesi tulee padosta kallioon louhittua tunnelia pitkin, pienempään vesi johdetaan maan pinnalla kulkevalla putkella.

Juntolankosken voimalaitos perustettiin 1920 ja Askalankosken 1938. Ne ovat muutamana viime vuotena tulleetkin tutuiksi, mutta Juvankoskelle tein ensi visiittini helatorstaina 5. toukokuuta.Voimalaitoksen rakennukset muistuttivat hieman Juntolankosken vastaavia ja ovat epäsuomalaisia arkkitehtuuriltaan. Tietenkään tuollaiseen käyttöön tehty talo ei voi olla mikään Juhani Palmun tauluista tuttu lato, mutta silmiinpistävää on, ettei vastaavia tule kovin usein vastaan. Komea rakennus tämäkin joka tapauksessa on.

Paimionjoen muista voimalaitoksista Juvankoski poikkeaa ainakin siten, että aivan sen välittömässä läheisyydessä on asutusta. Maantie kulkee padon ja voimalaitos rakennuksen välissä.

Vaikka olen vuosia tehnyt vaihtelevalla porukalla maakunta-ajeluita ristiin rastiin Varsinais-Suomea, löytää aina jotain uutta. Helatorstaina sattui vielä olemaan kesäinen hieno päivä, jonka takia Juvankoskikin varmasti näyttäytyi komeampana kuin räntäsateessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti