keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Kyhmyjoutsenet Saaronniemen uimarannalla

Lauantaina 19. maaliskuuta 2016 ajelin Ruissalon Marjaniemen luontopolun jälkeen saaren kärkeen Saaronniemeen. Mielessä ei ollut mitään odotuksia kuvasaldon suhteen, mutta kuinkas kävikään; kamera lauloi kahta kauheammin kun saavuin Saaronniemen uimarannalle.

Lauma kyhmyjoutsenia, joita parhaimmillaan laskin olevan viisitoista, oli tonkimassa uimarannan pohjaa aterian toivossa. Linnut eivät olleet moksiskaan valokuvaajista tai talviuimareista. Pääsin parhaimmillaan todella lähelle niitä.

Kyhmyjoutsen on 145–160 cm pitkä ja sen siipien kärkiväli 210–240 cm. Seisovan linnun pää ulottuu 1,2 m:n korkeuteen. Koiras on suurempi kuin naaras. Kyhmyjoutsen on yksi suurimmista lentävistä linnuista, se voi painaa yli 15 kg.

Kyhmyjoutsenen höyhenpeite on hohtavan valkoinen. Eri joutsenlajit voi erottaa toisistaan nokan perusteella; kyhmyjoutsenen nokka on punertavan oranssi ja kyhmy musta. Koiras on hieman isompi kuin naaras, ja sen kyhmy on myös suhteessa isompi, muuten sukupuolet muistuttavat toisiaan. Nuoren linnun höyhenet ovat harmahtavat ja nokka tummanharmaa, eikä siinä ole samanlaista kyhmyä kuin aikuisilla linnuilla.

Kyhmyjoutsen pitää pitkää kaulaansa tavallisesti S-mutkalla, kun taas muut Suomessa  tavattavat joutsenlajit pitävät kaulaansa suorana. Lentävän kyhmyjoutsenen siivistä kuuluu voimakas suhiseva ääni, muuten linnun ääntely rajoittuu sihinään ja murahteluun. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti