maanantai 27. heinäkuuta 2015

Taidenäyttely Turun entisessä lääninvankilassa

Turun entisessä lääninvankilassa Kakolanmäellä on parhaillaan Valtio + -niminen taidenäyttely. Heinäkuun loppuun asti avoinna oleva näyttely on ilmainen ja kattaa lähes koko rakennuksen.

Nelikerroksinen vankila tarjoaa niin paljon nähtävää, että kierrokselle on syytä varata aikaa ainakin tunti-puolitoista. Perjantaina ulkona oli valtava jono, eikä sisälle oteta kuin 120 vierasta kerrallaan.



Näyttelyn takana on Arte ry, joka ei ainakaan minulle kerro yhtään mitään.

– Valtio +:ssa kohtaavat vankilatila, joka edustaa totaalista kontrollia sekä pakkovaltaa yksilöä kohtaan ja taide, joka on luonteeltaan rajoja rikkovaa ja ainakin ideaalisti vapaata, kertoi Arte ry:n toiminnanjohtaja Eliisa Suvanto taidenäyttelyn ja tilan vuoropuhelusta Turkulainen -lehdessä 6. heinäkuuta 2015.

Kävin lääninvankilassa erään kaverini kanssa, joka seuraa paremmin kulttuuriasioita kuin tavallinen pulliainen. Hän oli täysin äimistynyt näkemästään. Samoin minä. Kumpikaan ei ymmärtänyt hölkäsen pöläystä näyttelyssä esillä olleista teoksista, jotka osin näyttivät siltä kuin huone olisi jätetty siivoamatta tai joku olisi unohtanut tiskirätin lattialle. Vain paikoin tulin varmistuneeksi, että kyseessä on todella jonkun oikeasti tekemä teos kuten pyörivä härveli eräässä vankisellissä. Tulkitsin myös seinällä killuneen kalastusverkon taideteokseksi, koska tuskin se muuten siellä olisi.




Taiteen- ja viestinnän oppilaitoksesta aikoinaan medianomiksi valmistuneena olen kuvitellut olevani jonkinsortin taideihminen itsekin, vaikka en ole koskaan itseäni taiteilijana pitänytkään. Minä kun voin  kuunnella ilman estoja esimerkiksi Popedaa tai lukea 7 Päivää -lehteä avoimesti. Nyt en voinut kuin monttu auki ihmetellä näkemääni taidetta.

Eräs vanhempi herrasmies kiteytti ajatuksemme ääneen. Hänen uskoakseen ihmisiä kiinnostaa näyttely jonoksi asti vain siksi, että pääsee käymään legendaarisessa paikassa eli vanhassa vankilassa. Allekirjoitan tuon täysin. Ehkä joku yliopisto- tai taidekouluopiskelija saa jotain irti tällaisesta performanssista, mutta tavallinen ihminen ei varmasti mitään.

Ainoat kiinnostavat taitepläjäykset lääninvankilassa löytyivät sellien seinistä, joihin vankit olivat aikoinaan piirrelleet ja raapustaneet ajatuksiaan. Joku varmasti saattoi luulla niitäkin Valtio + -taiteilijoiden tekemiksi, mutta uskoakseni tekotaiteellisen roskan ja vankien runkkukuvat pystyy kyllä erottamaan toisistaan.




Olen käynyt Kakolan kierroksella syksyllä 2008. Muistaakseni se ei kattanut lääninvankilasta kuin ala-aulan ja talon kirkon. Muuten opas kierrätti meitä Kakolan graniittilinnan puolella. Nyt näki tämänkin paikan melko perusteellisesti eli jotain hyvää tässäkin vierailussa sentään oli.









2 kommenttia:

  1. No jopas jotakin! Minulla ei olekkaan ollut pitkään aikaan näin hauskaa, Luettuani "taide"arvostelusi, en voinut olla nauramatta ääneen!
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista
  2. Olen kyllä bloggaajan kanssa täysin samaa mieltä. Voin suoraan sanoa, etten ilmeisesti ymmärrä nykytaidetta. Astiat pinossa tai paskainen paita lattialla eivät edusta minulle taidetta. Mutta tila oli vakuuttava ja vankien selleihinsä jättämät kuvat ja tarinat vakuuttavia ja ahdistavia. Toivon, että nämä tilat saavat hyödyllisempää käyttöä kuin tämän "tekotaiteen".

    VastaaPoista