Olen viime aikoina linkittänyt Facebookin 70's Rock -ryhmään useita skotlantilaisen rokkibändin Nazarethin videoita. Pari päivää sitten innostuin katsomaan kokonaisen livekoosteen, joka on taltioitu yhtyeen Amerikan kiertueella 1981.
Ensikosketukseni Nazarethin tapahtui 70- ja 80-luvun taitteessa. Selailin Piikkiössä serkkuni lp-levyjä. Ted Nugentin, Sladen, Uriah Heepin, Mudin, Hurriganesin ja muiden 70-luvun bändien joukossa oli useita Nazarethinkin levyjä.
Jossain vaiheessa lainasinkin häneltä 70-luvun alkupuoliskolla tehdyt Razamanaz ja Loud'n'Proud -älppärit, mutta musiikki osoittautui poikaselle tuolloin vielä liian vaikeaksi. Pelle Miljoona, Sig ja Sleepy Sleepers olivat helpommin lähestyttäviä.
Nazareth vuosimallia 1976.
1960-luvun lopulla perustettu Nazareth toimii yhä edelleen. Yhtyettä luotsaa basisti Pete Agnew. Orkesteri on ensi viikolla keikoilla Suomessa Uriah Heepin, toisen 70-luvulla suosionsa huipulla olleen bändin kanssa.
Veteraanien keikkapaikat ovat Jyväskylä ja Rovaniemi. Mikäli asuisin jomman kumman kaupungin lähellä, varmasti rientäisin paikalle. Lounais-Rannikolta asti ei ole haluja noin kauas lähteä.
70-luvulla Nazareth tehtaili useita listahittejä, jotka soivat nykyäänkin ahkerasti radiossa. Bad Bad Boy, Love Hurts, Broken Down Angel, Shanghai'd in Shanghai ja Hair Of The Dog muutaman mainitakseni.
Olen nähnyt Nazarethin kaksi kertaa livenä. Turun Kårenilla keväällä 1990 ja Sweden Rock Festivalilla 2004.
Jo vuonna -90 yhtye oli vahvasti vanhat pierut -kategoriassa ja tuntui merkilliseltä nähdä moinen dinosaurusbändi keikalla Turussa. Vaikka konsertti oli onnistunut ja 1940-luvun lopulla syntyneillä muusikoillakin ikää tuolloin vasta neljäkymmentä ja rapiat, oli ilmassa vahva nostalgian maku. Ja bändi keikkailee yhä, melkein 25 vuotta Turun keikan jälkeen!
Kårenin lavalla esiintyi Nazareth samassa kokoonpanossa, jolla se tuli 70-luvun alussa tunnetuksi. Laulaja Dan McCafferty, basisti Pete Agnew, kitaristi Manny Charlton ja rumpali Darrell Sweet.
Heistä on Sweet kuollut, McCafferty lopetti hommat 2013 ja Charlton ei ole kitaroinut yhtyeessä sitten vuoden 1990. Nykyään Nazarethissa vaikuttavat Agnewin ohella hänen poikansa, rumpali Lee Agnew, laulaja Linton Osborne ja basisti Jimmy Murrison.
Nazareth opittiin tuntemaan McCaffertyn vanhvasta raspikurkusta. Nykyinen laulaja ei oikein hänelle pärjää, eikä Pietarissa taannoin kuvattu konserttiveto saanut ainakaan minua innostumaan. Kuusimiehisellä kokoonpanolla tehty Live 1981 tuntuu sen sijaan todella hyvältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti