keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Karuna Unplugged 2014

Karuna Unplugged on pienimuotoinen festivaali Sauvossa, Varsinais-Suomessa. Tapahtuma järjestettiin nyt viidennen kerran.


Aikaisempina vuosina Karunan reissu ei ole sopinut aikatauluihini, mutta tällä kertaa sopi. Kuskiakaan ei onneksi tarvinut kysellä monelta eri taholta. Perjantaina 18. heinäkuuta auringon paahtamaan autoon sulloutuivat lisäkseni turkulaiset musiikin ystävät Harri ja Manu.

Karuna ei ole allekirjoittaneelle muuten tuttu kuin komean kirkkonsa puolesta. Sitä onkin käyty ihailemassa useita kertoja. Blogiinkin olen moisesta ihmeestä kirjoittanut varmaan pari kertaa. Viimeksi huhtikuussa.

Karunaan ajelee Turusta yllättävän nopeasti. Tarkkaa kilometrimäärää en osaa sanoa, mutta olisiko jossain 60 tienoilla. Illansuussa oli todella komea keli, eikä Karunantiellä ollut ruuhkaa. Vain neuroottisesti jarrutellut henkilöauto herätti kummastusta. Eipä ollut suuri yllätys kun paljastui, että klassisesti ratissa oli nainen.

Karunan kyläraitti ei ole pituudella pilattu. Komea tapahtuma sinne on silti saatu luotua.  Järjestelyissä on mukana laulajanakin tunnettu Bablo. Mies asuikin ennen Sauvossa, mutta erään festarivieraan mukaan hän majailee nykyään Ypäjällä.


Kaksipäiväisen Karuna Unpluggedin estradina toimii rekkalava. Tapahtumapaikka sijaitsee kesäkuppilan takapihalla. Sinne oli pystytetty auringolta suojaavia telttoja sekä ripoteltu penkkejä ja pöytiä juuri sopiva määrä.

Perjantaina lavalla nähtiin vasta samalla viikolla kiinnitetyt Sami Joensuu & Kari Riihimäki, 80-luvun alussa megasuosiota nauttinut Paul Oxley, huumorimies Jope Ruonansuu ja Aikakone -yhtyeestä tuttu Sani.

Kirjava esiintyjäkaarti oli pelkkää plussaa ja lavalla vaihtuivat henkilöt juuri sopivassa tahdissa. Roudaustauot eivät kauan kestäneet ja aikataulutus osui täysin nappiin.


Sami Joensuu on trubaduuri, joka soittelee nyt turkulaiskitaristi Kari Riihimäen kanssa. Riihimäeltä ilmestyi taannoin laadukasta bluesrockia sisältävä soololevy. Vähän samansuuntaista musiikkia kaksikko soitteli Karunassakin. Isompaa bändiä ei näin tuhdin soundin saamiseen näemmä tarvitakaan.

Joensuun ja Riihimäen kappalevaikoima oli osittain omaa. Pari suomenkielistäkin rallia kuultiin. Lainabiiseistä tunnistin ainakin Lynyrd Skynyrdinkin versioiman J.J. Calen Call Me The Breezen ja Elvis Presleyn Burning Loven.


Noin 35 vuotta sitten Englannista Tammisaareen naisen perässä muuttanut Paul Oxley oli 80-luvun alussa supersuosittu ja teinityttöjen unelma numero yksi. Koska asia oli näin, esimerkiksi minä en äijää noteeranut, vaan fanitin hänen pahinta kotimaista kilpailijaansa Hanoi Rocksia. Tosin jo tuolloin oli pakko tunnustaa, että hienoja kappaleita Paul Oxley's Unit teki.

Kosketinsoittaja Mikko Mäkisen kanssa esiintynyt Paul Oxley ei ole ulkoisesti juurikaan muuttunut reilussa 30 vuodessa. Mies lähestyy jo eläkeikää, mutta ei tosiaankaan siltä näytä. Ehkä 80-luvun alussa OK-lehdessä esittelemänsä superterveellinen mikrobiruoka oli sittenkin hyvä veto.


Oxleyn kappaleista tunnistin noin puolet. Both Sides Of Equator, Living In the Western World, Teacher, Terry's Inside ja Spanish Bars kuulostivat todella hyviltä. Niin se maailma muuttuu.


Karuna Unpluggedin juomien hinnat eivät olleet edullisia, mutta eivät myöskään ryöstöhintoja kuten nykyään kesätapahtumissa on. Totesin pätevimmäksi päihdykkeeksi lonkeron, josta joutui pulittamaan viisi euroa per tölkki. Paikallisen tuottajan grillimakkaroita olin kuullut kehuttavan maasta taivaaseen, joten sellaistakin piti maistaa.


Jope Ruonansuun settiä arvuutellessamme ehdotin, että mies heittää samantapaisen käsikirjoitetun shown kuin viisi vuotta sitten Gran Canarian Puerto Ricossa Ulvova mylläri -baarissa. Juuri näin tapahtuikin.

Jope aloitti osuutensa tarinoimalla lapsuudestaan. Jutut olivat vuosien varrella muuttuneet, mutta kaava oli täysin sama. Kitaraa sylissään pitänyt mies ei soitintaan juurikaan tarvinnut, mutta vetäisi sentään pari täyspitkää kappaletta. Miehen vakavaa tuotantoa oleva Enkeleitä toisillemme on hieno biisi.

Nykyään Heinolassa asuva kemiläissyntyinen Ruonansuu on pätevä imitaattori. Tuskin kukaan festarivieras pystyi pitämään pokkaansa, kun hän matki lentokoneita ja junia. Suomen presidentitkin saivat osansa. Omalla tavallaan illan parasta antia.


90-luvun puolivälissä supersuosittu Aikakone on ollut pitkään hiljaa. Yhtyeen päälaulaja Saninkaan puuhailuista en ole perillä, mutta jossain vaiheessa hän taisi Seura-lehdessä esitellä laihdutusprojektiaan.

Sani Duo -nimellä esiintynyt parivaljakko esitti vanhoja tuttuja hittejä. Samuli Edelmannin kanssa aikoinaan lauletun Tuhannen yön ja Aikakoneen Keltaisen saattelemana lähdimme kävelemään autolle, joka parkkeerattiin oikeaoppisesti viralliselle paikalle noin puolen kilometrin päähän tapahtuma-alueesta.


Tuntuu vahvasti siltä, että tämä ei jää ainoaksi kerraksi kun suuntana on Karuna Unplugged. Harvoin näin mukavaa ensivaikutelmaa mistään juhlasta saa.1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen esiintyjäsetti, aika vähän raskasta...? Ja sinäkin viihdyit!
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista