tiistai 17. tammikuuta 2012

Jan Palach 1948-1969

Eilen tuli kuluneeksi 43 vuotta tsekkiläisen opiskelijan Jan Palachin polttoitsemurhasta. Neuvostodiktaruuria vastustanut Palach jäi teollaan historiankirjoihin, vaikka sairaan yhteiskuntajärjestelmän kaatumiseen menikin vielä yli 20 vuotta.
Jan Palach (11. elokuuta 194819. tammikuuta 1969) oli tšekkiläinen opiskelija ja toisinajattelija, joka teki polttoitsemurhan Prahassa protestiksi Neuvostoliiton suorittamalle Tšekkoslovakian miehitykselle.

Vuonna 1968 tšekkoslovakialaiset halusivat kehittää sosialismin aatteita inhimillisempään ja demokraattisempaan suuntaan. Tämä niin kutsuttu Prahan kevät tukahdutettiin kuitenkin päättäväisesti. Neuvostoliitto ei katsonut liberaaleja uudistuksia suopeasti, ja 20. elokuuta prahalaiset joutuivat todistamaan Varsovan liiton joukkojen maahantunkeutumista.

Muutamaa kuukautta myöhemmin, 16. tammikuuta 1969, Prahan yliopiston historian opiskelija Jan Palach sytytti itsensä tuleen Venceslauksen aukiolla. Palach kiidätettiin sairaalaan: 85 prosenttia hänen ihostaan oli vaikeiden palovammojen peitossa. Hän kuoli vammoihinsa kolme päivää myöhemmin. Jan Palach halusi teollaan ilmaista vastalauseensa miehitykselle ja koko vallitsevalle poliittiselle tilanteelle. Palachin hautajaisista tuli suuri miehityksen vastainen mielenosoitus: niihin osallistui yli 10 000 ihmistä. Samettivallankumouksen ja sosialismin sortumisen jälkeen Venceslauksen aukiolle asetettiin muistomerkki Palachin kunniaksi. Hänen mukaansa on nimetty muun muassa aukio Prahassa ja asteroidi.

Palachin esimerkki on innoittanut myös muita tšekkinuoria valitsemaan vastaavan kuoleman, vaikka hän jäähyväiskirjeessään nimenomaan kielsi muita noudattamasta esimerkkiä. Hiukan hänen jälkeensä itsensä polttivat myös kaksi muuta opiskelijaa, Jan Zajíc ja Evžen Ploček. Näillä itsemurhilla ei ollut pysyvää vaikutusta Tšekkoslovakian poliittiseen tilanteseen. Vuonna 2003 kokonaista kuusi nuorta tšekkiä sytytti itsensä tuleen. Syy on epäselvä, mutta heidän tiedetään pitäneen Jan Palachia esikuvanaan. (Wikipedia)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti