tiistai 2. helmikuuta 2016

Tammikuun luontokuvahaaste

Kuten jo muutama blogiteksti aikaisemmin totesinkin, satelee allekirjoittaneelle jatkuvana virtana erilaisia haasteita Facebookissa. Lähinnä musiikkiin liittyviä, mutta myös kuvallisia. Viimeisin oli Luontokuvahaaste, jollaisen viime syksynä jo ehtisin tehdäkin. Mutta mikä ettei jälleen.

Kirjoitin myös jonkinlaiset selostukset kuvista, koska suurin osa ihmisistä ei sitä tee ja siksi jääkin epäselväksi kuvauspaikka- ja ajankohta. Ainakin minulle ne ovat tärkeää informaatiota.

Kuvat valitsin täysin sattumanvaraisesti. Eniten tykkäyksiä, peräti 79 kappaletta, sai ilmeisesti pitkän sepustuksensa takia kuva 5/7 eli Mietoisen Lauttanpäässä jouluaattona 2014 kuvattu merkillisen näköinen Laajoki.

Vähiten mielenkiintoa herätti kuva 7/7, jossa niittirannekkeinen käsi syöttää alpakoita. Ihmettelen tätä kovasti, sillä kuvana se on mielestäni oikein hyvä ja symbolinenkin. Tuollaisia elukoitakaan ei ihan joka laitumella näe. Olisi ehkä pitänyt kirjoittaa laajempi kuvateksti, jossa "hyvä ja paha kohtaavat" tai muuta huuhaata, niin johan olisi klikkauksia ropissut.

Mutta mikäli Facebookissa kalastelisi pelkkiä tykkäyksiä, pitäisi olla kaikkia myötäilevä persoona. Oikein todellinen jees-mies vailla omaa tahtoa. Sellainen, joka ei tuo mielipiteitään julki esimerkiksi Suomeen saapuvista elintasosurffareista, Raskasta joulua -kiertueesta tai vaikkapa serkkupojan orkesterin nimivalinnasta. Mikäli olet vähääkään eri mieltä vastapuolen kanssa, joudut todennäköisesti oitis mustalle listalle, jonka pitäjä ei tykkää-nappia sen jälkeen painele.

Toinen selkeästi erottuva ryhmä, joka ei kuvajulkaisujani noteeraa tai ainakaan sitä näytä, ovat ammattilaisiksi itseään tituleeraavat tai sellaisiksi itseään kuvittelevat, monen tonnin kaluston omistavat ja useat harrastajakuvaajiksi tietämäni henkilöt. Heidän julkaisujaan harvemmin edes näkee, koska vehkeet todennäköisesti pölyttyvät kaapissa käytön puutteessa.

Ilmeisesti se, että joku toinen on aktiivinen, vituttaa rankasti eikä palautetta voi millään antaa - ei ainakaan positiivista. Itse puolestani katselen ja kommentoin oikein mielelläni vaikkapa Tuijan, Penan tai Jorman Turkin matkakuvia ja yritän olla kannustava.


Nato antoi luontokuvahaasteen viime viikolla. Kuva per päivä viikon ajan. 

Ensimmäinen ruutu on otettu joulukuussa 2014 Turussa. Näkymä Tonttumäeltä Majakkarannan ja Hirvensalon suuntaan.
Haastan mukaan Kalevin.Luontokuvahaaste 2/7. Kuva per päivä viikon ajan. 

Tämä on otettu lokakuussa 2014 Naantalissa parhaaseen ruska-aikaan.
Haastan mukaan Caritan.Luontokuvahaaste 3/7. Kuva per päivä viikon ajan. 

Kuva on otettu jouluaattona 2014 Taivassalossa.
Haastan mukaan Marika Nyströmin.Luontokuvahaaste 4/7. Kuva per päivä viikon ajan.

Kuva on otettu Naantalin Kailon saaressa tammikuussa 2015. Saari on tunnettu Muumimaailmastaan. Kuvassa ei kuitenkaan ole Nuuskamuikkusen tai kenenkään muunkaan muumihahmon taloa, vaan vastarannalla sijaitseva tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta.
Haastan mukaan Janne Onkamon.Luontokuvahaaste 5/7. Kuva per päivä viikon ajan.

Jouluaattona 2014 törmäsin kummalliseen luonnonilmiöön ajellessani Turusta Kustaviin. Matkalla poikkesin Mietoisten Lauttanpäässä katsomassa Laajokea vanhalta museosillalta käsin.


Ihmettelin mitä merkillistä mönjää joessa lilluu. Oudot kuviot vedessä muistuttivat teurastusjätteen, lakanoiden ja pumpulin yhdistelmää. En ollut aikaisemmin nähnyt vastaavaa. Asia selvisi hieman myöhemmin.


- Alijäähtynyt vesi käyttäytyy oudosti, joskus jopa järjenvastaisesti. Sen lämpötila on pakkasen puolella, mutta esimerkiksi liike pitää sen sulana. Tästä seuraa kummallisia ja harvinaisia ilmiöitä. Sopivissa olosuhteissa alijäähtyneeseen veteen satanut lumi ei sula, muttei myöskään jäädy, tiesi Retkipaikka.fi -sivuston Antti Huttunen, joka saakin samalla haasteen.Luontokuvahaaste 6/7. Kuva per päivä viikon ajan.

Kuva on Naantalin vierasvenesatamasta ja otettu 2. tammikuuta kuluvaa vuotta.
Haastan mukaan luontokuvauksen mestarin, Jari-pekka Wessmanin.Luontokuvahaaste 7/7. Kuva per päivä viikon ajan.

Kuva on otettu viime syksynä Mathidedalin alpakkatarhalla.
Haasteen saa tällä kertaa Kimmo Lehto.


3 kommenttia: