perjantai 1. marraskuuta 2013

Sastamalan reissu 26.10.

Viime lauantaina 26. lokakuuta totetutettiin jonkin aikaa vireillä ollut ajatus, jonka tarkoituksena oli käydä Vammalassa entisen työkaverimme Tepon luona ja samalla kierrellä ympäri Sastamalaa. Sateisena lauantaina matkaan lähtivät myös Sunttu Sundell ja MP Vanne.

Opin hieman tuntemaan Vammalan seutua parikymmentä vuotta sitten, jolloin vaikutin siellä suunnalla jonkin aikaa. Nykyään kaupunki on kuntaliitosten myötä yhdistynyt Mouhijärven ja Äetsän kuntien kanssa. Seudun nimi on nyt Sastamala. Se kuuluu Pirkanmaan maakuntaan.

Tepon ja hänen perheensä talo löytyi suhteellisen helposti Vammalan keskustan ulkopuolelta. Aikamme uutta asumusta katseltuamme lähdimme Sastamalan kiertoajelulle. Ensimmäinen kohde oli Marskin salonkivaunu, jota säilytetään valtatie valtatie 12 ja yhdystie 2495:n risteyksessä huoltoaseman pihalla.

Mannerheimin vaunu on harmi kyllä vain kesäisin auki, joten nyt oli tyytyminen katselunautintoon sateenvarjon alta.


Sastalamassa sijaitsevassa junavaunussa järjestettiin marskalkka Mannerheimin ja maassamme vierailleen Saksan valtakunnankanslerin Adolf Hitlerin tapaaminen kesäkuussa 1942. Paikalla oli myös muuta Suomen johtoa kuten presidentti Risto Ryti ja pääministeri Jukka Rangell. Vaunu oli tuolloin pysäköity Kaukopään tehtaiden ratapihalle Imatran lähelle.Marskin vaunulta matka jatkui kohti Karkkua, Ellinvuoren lomakeskuksen lähistöllä sijaitseevaa Pirunvuorta. Olin kuullut paikasta pelkästään kehuja, joten se oli lähes välttämätöntä yhdistää tähän reissuun kelistä huolimatta.

Pirunvuorella on taiteilija Emil Danielssonin (1882-1967) rakennuttama taiteilija-ateljeelinna. Sekään ei tietenkään ollut tähän aikaan vuodesta auki. Rakennusmiehillä lienee ollut kova urakka kiviä nostellessa.

Alueella on uskottu asuvan itse Paholaisen. Niin on varmaan ollut helppo kuvitella, sillä polku ylös vuorelle ja on sananmukaisesti kivinen tie. Reitti kulkee pirunpellon keskellä. Sateella ei paljon viitsinyt varomattomia askelia ottaa, ettei olisi ykskaks yllättäen ollut vaakatasossa louhikossa.

Pirunvuorelta on komea näköala Rautavedelle. Nyt tosin sadeilma hankaloitti kovastikin kuikuilua alas järvelle. Näköalapaikan lähistöllä olevaan Pirunluolaan ei myöskään ollut asiaa liukkaan kallion takia. Eipä kai oikein muutenkaan, sillä "Sortumavaara" -kylttiä kannattaa totella.

Pirunvuoren luolan sanotaan olevan todella pitkä. Eräs varsinaissuomalainen asianharrastaja on kertomansa mukaan ryöminyt sitä pitkin jopa kymmeniä metrejä. Tarujen mukaan luola jatkuisi jopa Karkun kirkolle asti.

Keli ei ollut paras mahdollinen nähdä tällaista luonnonihmettä, mutta parempi näinkin kuin ei ollenkaan.


Karkun taajaman ja Karkun kirkon kautta huristelimme Sastamalan keskiaikaisen Pyhän Marian kirkon pihalle. Eipä ollut muista turisteista tietoakaan, joten tihkusteessa sai katsella ympäristöä täysin omassa rauhassa.Tyrvään Pyhän Olavin kirkko tuhopoltettiin 21.9.1997. Ikkunasta sisälle päässyt nuorehko murtovaras teki elämänsä töppäyksen ja tuikkasi paikan palamaan täysin syyttä.

Ennen kuin syyllinen saatiin kiinni, velloi seudulla mitä kummallisempia teorioita palon syttymissyistä. Uskonnollisella seudulla syytettiin lopulta vaikka ketä ja mistä, jopa homojahtiin ryhdyttiin. Lopulta tekijä osoittautui tavalliseksi hörhöksi ilman minkäänlaista agendaa.

1500-luvun alussa rakennetun kirkon interiööri tuhoitui palossa kokonaan. Jälleenrakennustyöt aloitettiin lähes välittömästi. kirkko vihittiin uuteen käyttöön elokuussa 2003.
Kulttuuripitoinen Sastamala-kierros päättyi Vammalan keskustassa sijaitsevaan Walter's Pubiin. Olen viimeksi käynyt tuossa vuonna 1990 avatussa baarissa kesäkuussa 1994, jolloin olin kolmen kaverin kanssa matkalla Provinssirockiin Seinäjoelle.

Vammalan kaupoista ei aikoinaan saanut keskiolutta. Asiaa muisteli eräs tuolloin Provinssiin matkalla olleista hemmoista. Hän oli kävellyt elintarvikekauppaan tarkoituksenaan ladata ostoskori täyteen ohrapirtelöä, mutta moista litkua ei ollutkaan saatavilla.

Tietääkseni keskiolut vapautui Vammalassa vasta 90-luvun taitteessa, jolloin Walter's Pubikin on perustettu. Uskovaisella seudulla ei ilmeisesti kaljaa pahemmin oltu lipitetty, liekö tuo vieläkään mikään kauppojen sisäänvetotuote. Kun on tottunut näkemään kaljaa kaupassa koko ikänsä, tuntuu asia lähinnä merkilliseltä.

Sadekelistä huolimatta päivä oli onnistunut. Täytyy varmaan joskus aurinkoisella ilmalla lähteä uudestaan käymään ainakin Pirunvuorella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti