maanantai 24. syyskuuta 2012

Tie pohjoiseen

Tie pohjoiseen on Mika Kaurismäen ohjaama ja käsikirjoittama road movie -tyylinen elokuva, joka tuli ensi-iltaan 24. elokuuta 2012. Pääosissa näyttelevät Samuli Edelmann ja Vesa-Matti Loiri. Elokuvan käsikirjoitustiimiin kuului Kaurismäen lisäksi Sami Keski-Vähälä.

Elokuva kertoo isästä (Loiri), joka pitkän ajan kuluttua tapaa poikansa (Edelmann). He tekevät pitkän reissun kohti pohjoista. Matkan aikana isä ja poika puhuvat menneisyydestään ja tulevaisuudestaan sekä tapaavat erilaisia ihmisiä. (Wikipedia)
24. elokuuta ensi-illassa olut Tie pohjoiseen oli miellyttävä katselukokemus. Alun komediallisesta tarinasta edetään lähes traagiseen loppuun, jossa katsojaa ei enää hymyilytä. Muuten naurunpurskahduksia on vaikea välttää, siitä pitää Vesa-Matti Loirin esittämä isähahmo huolen.

Loiri ja poikaansa esittävä Samuli Edelmann sopivat todella hyvin yhteen. Voikin pitää onnenpotkuna, että Loiri suostui elokuvaan mukaan. Hän empi osallistumistaan pitkään, koska luuli, ettei terveydellisistä syistä enää pysty ja jaksa tehdä elokuvia.


Samuli Edelmann ja Vesa-Matti Loiri


Elokuvan juoni ei ole niin yksinkertainen kuin trailerin perusteella voisi luulla. Hyvä niin. Sivuhahmoissa löytyy myös mielenkiitoisia persoonia ja tiukkaa näyttelijäotetta. Esimerkkinä vaikka Peter Franzenin esittämä Edelmaninnin siskon mies. Vaikka hahmo jää hieman keskeneräiseksi, tuo se hyvää vaihtelua elokuvan keskivaiheille.

Voisi helposti ajatella, että mukana on kaikki suomifilmin jokapaikanhöylät. Mielestäni kenelläkään ei kumminkaan ole mitään perusrooleja, joihin olisi jo ehtinyt kyllästyä. Edelmann ja Loiri esimerkiksi eivät ole aikaisemmin näytelleet samassa elokuvassa.


Ohjaaja Mika Kaurismäki on tehnyt road movieta monesti aiemminkin. Aluksi tyylilaji hieman epäilytti, mutta aivan turhaan. Tie pohjoiseen oli niin viihdyttävä leffa, että eipä voi muuta kuin suositella muillekin.2 kommenttia:

  1. Ilmeisesti siis suosittelet. Pitänee mennä pitkästä aikaa elokuviin Jari Litmasen leffan lisäksi.
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista