keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Vanhoja inttikuvia Pansiosta

Katselin taannoin vanhoja valokuvia, joita löytyy muutama pino kaapista. Kaikkia en ole pistänyt albumien syövereihin, vaikka aikaa siihen olisi ollut vuosikymmeniä. Nämä kuvat on otettu vuodenvaihteessa 1990-1991 Pansiossa Turun Laivastoaseman esikuntakuntakomppaniassa.   

Kamera ei ollut vielä vuonna 1990 mikään joka pojan vehje, enkä muista niitä olleen juuri kellään. Rokkikeikoilla tytöillä saattoi olla ns. cocacola-kameroita, mutta sen järeämpiä laitteita harvemmin näki. En tiedä oliko kasarmilla kuvaaminen edes sallittua, mutta intin loppuvaiheessa päätin kumminkin ottaa kameran mukaan. 

Armeijan harmaisiin (tai laivaston mustiin) astuin kesäkuussa 1990. Alokasaika oli Upinniemessä Kirkkonummella. Aivan helvetillinen kesä, josta en löydä vieläkään mitään positiivista sanottavaa. Se oli vaikeaa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Sadistinen simputus varusmiesryhmäjohtajien taholta, kuumuus ja hiusmurtuneet jalkapöydät olivat pahimpia. 

Kakkoskomppanian tuvassamme oli kaksitoista varusmiestä. Heistä yksi nukkui kerrossängyssä yläpuolellani, muilla oli yksityissängyt. Yksiömme alikersanttina oli kiekonheitossa 90-luvun puolivälissä kuuluisaksi tullut Timo Tompuri. Mieleen on jäänyt hänen huutonsa kasarmin pihamaalla: "Jaramo, tehän marssitte kuin vanha lehmä!". 

Tompurin lisäksi muita tulevia julkkiksia samalla palveluspaikalla olivat Passi ja hammasharja-ohjelmasta tutuksi tullut juontaja Tino Singh, Suomen Kansallisteatterin näyttelijä Ilja Peltonen sekä muotimies Sami Sykkö

Alokasaika oli minulle niin rankkaa, että laihduin parissa kuukaudessa 26 kiloa, vaikka olinkin usein vapautettu marssi- ja taistelukoulutuksesta kipeiden jalkojeni takia. Loppuaikoina riuduin viikon verran keuhkokuumeen kourissa Sirkkalan kasarmin sotilassairaalassa Turussa.

Tilanne helpotti huomattavasti syyskesällä 1990, jolloin sain siirron Turun laivastoaseman esikuntakomppaniaan. Siellä oli mukavaa porukkaa, eikä tahti ollut millään lailla Upinniemeen verrattavissa. Aamulenkistäkin, joka oli kävely kasarmin ympäri, luovuttiin kun saimme äänestää siitä. 


Televisiota Pansion kasarmilla katselivat Passinen Seinäjoelta, Lakanen Hyvinkäältä, Lindholm Kauniaista, Kolima Raumalta ja Lindell Turusta.  


Yllä allekirjoittanut Kustavista ja Salo Littoisista. Alhaalla biljardia pelaavat Sjöblom Liedosta ja Koskinen Turusta. 
 

Muistan hyvin musiikin, jota tuvassa kuuntelimme. Ramones, Lita Ford, Pojat ja Metallica sekä Scorpions, jonka Crazy World ilmestyi sopivasti syksyllä 1990. Sitä sen sijaan en muista kenen tuo valtavan kokoinen kasettisoitin oli, joka kuvassa näkyy minun ja ikkunan välissä. 

Kuten kaikissa yhteisöissä yleensä, oli Pansiossakin muutama mulkku. Meidän joukkomme heitä siunaantui kolme. Trio sisälsi molemmat varusmieskirjurit, toinen Porista ja toinen Raisiosta.

Jälkimmäinen hoiteli ainakin loma-asioita. Minua hän muisti lähes päivittäin erityislahjoin - olin milloin hälytysryhmän johtaja tai joku muu vastaava, jolloin ylimääräisille viikonloppuvapaille ollut mitään asiaa. Kun hänen suosikkipoikansa lomailivat joka viikonloppu, pääsin minä joka toinen viikko pois kasarmilta. 

Kolmas mulkvisti oli turkulainen alfauros, jonka käyttäytyminen oli niin reteetä kuin olla vaan voi. Edes eräs alikersantti ei uskaltanut sanoa hänelle vastaan. Suurena jääkiekkoilijana esiintynyt kaveri sai yleensä kaikki illat ja viikonloput vapaiksi valehtelemalla käyvänsä lätkätreeneissä.  

Pääosin varusmieskaverini olivat kuitenkin pirun mukavia ja asiallisia. Mainittakoon vaikka Berner Raisiosta, Salo Littoisista ja Kujanpää Naantalista

Muutama vuosi sitten edesmenneen turkulaisen Aarniemen kanssa olin tekemisissä 90-luvun alussa paljon ja loppuun astikin jossain määrin. Bernerin kanssa pidämme myös yhteyttä. 

Armeijasta pääsimme pois 5. helmikuuta 1991. Päivää ennen Helsingin Jäähallissa esiintyi suosikkiyhtyeeni Judas Priest, mutta sinne pääsystä saatoin vain haaveilla. 


Kuvan kaasunaamariveikkoja en enää tunnista. Taidan itse olla oikeanpuoleinen. 

Alla jo edesmennyt Nurmi Perniöstä sekä Kujanpää, joka tuulettaa kaasuja eteenpäin Turun Sanomia apuna käyttäen.Yllä Berner. Alla Metsovuori Hyvinkäältä. Leino Naantalista ja Ojala Kokkolasta. 

Kasarmi oli tuohon aikaan melko rapistunut. Vessassa ei ollut edes ovia. Pyrinkin toimittamaan tarpeeni yläkerrassa punttisalin vessassa aina kun se vaan oli mahdollista. Kuulemma melkein heti saapumiserämme lähdön jälkeen kasarmilla alkoi remonttihommat. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti