maanantai 14. kesäkuuta 2021

Vepsän luontoa 13. kesäkuuta

Sunnuntaina 13. kesäkuuta vierailin Turun kaupungin omistamalla Vepsän ulkoilusaarella. Kyseessä oli neljäs reissuni saareen kuluvana kesänä. Kauden avajaisia vietettiin toukokuun viimeisenä viikonloppuna. 

Viime vuodesta hinnaltaan reilusti kohonnut kausikortti vesibussi M/S Lilyyn ja aluksen sijainti Aurajoessa lähellä asuinpaikkaani tekevät matkustelusta helppoa. 

Puolipäiväreissu, jonka kesto matkoineen on viisi tuntia, hurahti sunnuntaina yllättävän nopeasti. Tarkoituksenani oli ottaa luontovalokuvia ja näin myös tapahtui. Olen seurannut Vepsän luontoa melko aktiivisesti viitisen vuotta. Kaikenlaista havaintoa on osunut silmiin. Esimerkiksi valkoposkihanhien poikasten kehitys on suorastaan hämmästyttävän nopeaa. Kesäkuun alun harmaa pölypallero näyttää jo elokuun lopulla aikuiselta. 

Tällä kertaa bongasin kyhmyjoutsenen poikasia uimarannan edustalta. Vanhemmat uiskentelivat kauempana, välillä yllättävänkin kaukana viiteen poikaseensa nähden. Iso lokki olisi varmaan helposti saanut siitä saalista jos olisi älynnyt tulla paikalle. 

Liikkuvaisia joutsenenpoikia kuvatessa menin kai liian liki niitä, jolloin emolinnut uivat vauhdilla rantaan ja lähtivät marssimaan kohti. Tuossa vaiheessa ei ollut muuta tehtävissä kuin muistella miten Lasse Viren toimi 1976 Montrealin olympialaisissa ja pistellä jalkaa toisen eteen. 

Joutsenet luovuttivat onneksi lyhyen spurtin jälkeen. Mieleen tuli Kurjenrahkan kansallispuistossa syyskuussa 2014 tapahtunut episodi, jolloin jouduin ukkometson ahdistelemaksi. Aiheesta tarkemmin linkissä http://kaislatuuli.blogspot.com/2014/09/patikoimassa-pukkipalon-reitilla.html

Reilusti ennen Lilyn paluulähtöä poikkesin saaren ravintolassa täyttämässä vatsalaukkuani. Valitsin ruokalistalta makkarakorin. 

Kaksi viikkoa sitten kuolasin vierustoverini herkullisia makkispekkiksiä manaten omaa valintaani, joka oli kanakori. Eipä siinäkään mitään ruikuttamista olisi ollut, mutta annosten tullessa nokkamme eteen, näytti naapurin makkaraperunat paljon paremmalta kuin kanakorini ja oli vielä kolme euroa edullisempikin. 

Paluulaivalla oli ehkä 25 ihmistä, joista kymmenkunta Vepsän kesäteatterin väkeä. Satuin kävelemään ohi, kun he pistivät teatterin paikkoja kuntoon ja harjoittelivat tulevaa näytelmää, joka tänä kesänä on Viiru ja Pesonen. Lisätietoja linkissä https://www.vepsa.fi/kesateatteri.php

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti