sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Ajelulla Atussa

Vattu? Kettu? Akku? Ei suinkaan, vaan Attu. Tuo hauskanniminen kylä sijaitsee Paraisilla.

Olen nähnyt Attu -kyltin Saariston rengastien varrella useinkin, mutten ole koskaan siellä poikennut. Taannoin asiaan tuli muutos. Kaveri nimittäin ehdotti reissua Attuun. Siellä kun sijaitsee Paraisten portti -niminen kuppila, jossa olisi tarjolla hyvää ruokaa, etenkin erikoishampurilaisia.


Atun tienhaara on vasemmalla, jonkun matkaa ennen Paraisten Lenholmenin lehtometsikköä ja Nauvon lossirantaa. Kyltissä lukee matkan pituuden olevan 11 kilometriä. Paraisten portille sai tosin huristella varmaan tuplamäärän.

Attu pääsi suunnilleen vuosi sitten otsikoihinkin. Ei tosin kovin mairittelevissa merkeissä. Paikallinen kovanaama oli peltotöiden jäljeen innostunut ottamaan kuppia ja traktorillaan kyntänyt asvalttitietä sadan metrin matkalta.


Matkan varrella oli Vånon lossi. Sen kulkuväki on 277 metriä.

Lossi käyttää aikatauluja, ajelee puolen tunnin välein. Minusta moinen touhu on täysin turhaa, koska varsinkin kesällä ja viikonloppuisin se voisi nykiä välin nonstoppina. Nytkin molempiin suuntiin oli valtavat jonot, vaikka olimme liikkeellä arkipäivänä.

Lossikopin alla oli valtava kuhina. Pääskysparvet lentelivät edestakaisin ja pesiä oli useita. Ilmeisesti liikkuva koti ei haittaa lainkaan niitä.

Matkalla on ollut toinenkin lossi, mutta sen on korvannut vuonna 2003 valmistunut Atun silta. Oikein komea rakennelma olikin.


Paraisten porttia etsiessä sai katsella kauniita maisemia. Tie oli melko kapea kautta linjan, eikä kaasujalkaa uskaltanut pahemmin käyttää. Koska vastaantulijoilla saattoi myös olla ns. "Attu-ajokortti", oli itse oltava varovainen, ettei mahdollinen kännikala pääse törmäämään.

Saaristomaisemat muistuttivat välillä Ahvenanmaata. Rehevää lehtimetsää ja kapeita pengersiltoja. Varsinkin Brändössä on hiukan samantyyppistä kuin Atuntiellä. Ränsistymään päässyt kartanokin näkyi tien varrella.

Ihmettelin matkalla, miksei Paraisten portista näy missään hölkäsen pöläystä. Luulisi, että paikkaa mainostettaisiin jo Rengastien varrella isolla kyltillä. Minkäälanlaista plakaattia ei kumminkaan näkynyt edes perillä, joten satunnainen asiakas ei voi tietää minne on saapunut. Merkillistä ja täysin epäkaupallista toimintaa.

Paikan spesiaalihampurilainen osoittautui takavuosien hitiksi, jota ei ole enää saatavilla. Nyt tarjolla oli kalliimmanpuoleinen ateria, joka jätettiin kiltisti väliin.

Ravintolan ohella uudehkossa rakennuksessa oli valtavan kokoinen terassi ja pieni ruokakauppa. Muutama seurtue imuroi olutta tai söi päivän lounasta.

Paraisten portissa käy myös artistivieraita. Juhannuspäivänä siellä näkyy olevan Tauski laulaa luikauttamassa.
Työkaveri tiesi, että "Nauvossa on yksiyinen lossi". Epäilen sen olevan juuri Paraisten portin paikkeilla, sillä vastapäätä rannalla oli parkissa keltainen pienehkö lossi. Kun mitään infoa ei rannassa ollut, en voinut tietää varmaksi.

Juuri informaation puute kummastutti koko ajelun ajan. Luulisi, että rannan yrittäjä mainostaisi baariaan ahkerasti. Perillä ei ollut edes pientä tekstin tynkää missä mahdetaan olla. Tiedä sitten onko homma vasta niin alussa, että mainostus on vallan päässyt unohtumaan vai eikö sitä edes tarvita?10 kommenttia:

 1. Tuli hei tuosta informaation puutteesta mieleen, että joskus tuntuu, ettei niitä tuolla saaristossa kauhiasti kiinnosta matkailutulot. Muutama vuosi sitten lähettiin kavereiden kanssa kiertämään Saariston Rengastie lauantaipäivänä. Jossain kohtaa oli ajatus käydä kaupassa, no se oli heinäkuisena lauantaina mennyt kiinni klo 13. Myöhemmin illalla nähtiin yksi kioski, se oli mennyt kiinni klo 18. Lautta-aikataulut oli kanssa aika järjenköyhiä.

  Katja

  VastaaPoista
 2. Kustavissa ainakin on tietääkseni mainostus kunnossa, toisin kuin Atun kuppilan kanssa näytti olevan.

  Heinäkuussa yrittäjät tahkoavat vuoden suurimmat tulonsa, joten ehkä putiikkeja kannattaisi pitää auki.

  VastaaPoista
 3. Tiedoksi, että Vånon lossi kulkee vartin välein poislukien jokunen tauko, jolloin jää se puoli tuntia väliä. Ja jos lossiin ei kaikki mahdu, tehdään heti uusi reissu perään. Ja olet oikeassa, se kyseinen pieni lossi Portilla on yksityinen. Teille "turisteille" sellainen toive, että kun ajelette nyt vaikka Atuntiellä ettekä uskalla mennä lujaa, niin antakaa tietä. Sillä takana ajavalla voi olla kiire lossiin ja töihin. Myös yksityisillä losseilla on aikataulut... Kuppilan mainostus on todellakin ollut "hieman" puuttellista, samoin kuin aukioloajoista ilmoittaminen. Jos sanotaan, että ravintola on auki kahdeksaan, niin vois myös kertoa, että ruokaa ei saa enää kuuden jälkeen. T:Vakituinen saarelainen

  VastaaPoista
 4. Kiitos palautteesta! Nyt olen taas hiukan viisaampi.

  VastaaPoista
 5. Kyllä se niin on että portin kuppilaan ei kannata kaukaa tulla. Paikka niin siivoton että harvoin vataavaa näkee. Romuja joka puolella. Vierassatama on levoton ohiajavista veneistä ja kaljaveikoista johtuen. Bensaa saa automaatista, mutta esimerkiksi 2-T öljyä ei löydy. Ihmettelee vain että mitä yrittäjä ajattelee.

  VastaaPoista
 6. Tuossa oli hirmuisesti vääryyksiä, joita kaikkia en jaksa edes korjata, mutta muistakaa kuitenkin, että Nauvon kanssa Sorpon lossilla ei ole mitään tekemistä, eikä saari ole nähtävyys vaan yksityinen, niin eipä lossia tarvitse paljoa mainostaa, toisekseen Vånon lossi ajaa 15 min välein, näin joitain virheitä korjatakseni :)Portilla tarjoillaan myös herkullista ruokaa ja ympäristö on siistiytynyt alun jälkeen.

  VastaaPoista
 7. Kolme vuotta sitten koin ensimmäisen Attu-reissuni juuri näin kun yllä kuvailinkin. En tiedä miten sait Nauvon lossin liittymään kertomukseeni. Kiitos kumminkin kommentista ja "vääryydet" olisit voinut vaikka luetella jos siltä tuntuu. Minulle Attu tuntui kesäkuussa 2013 juuri tuolta.

  VastaaPoista
 8. Mitään ränsistynyttä kartanoa ei Atussa ole. Muutenkin juttu on täynnä virheitä. Miksi tällaisia jaarituksia ylipäänsä tehdään, vieläpä puutteellisin tiedoin, kun asiat olisi helposti haettavissa vaikka mistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herra tai Rouva Anonyymi olisi samalla vaivalla voinut vaikka listata kaikki "virheet", joita blogijutussani on. Miksi joku ylipäänsä kaivaa nenää, pelaa tennistä tai kalastaa? Aika monilla siinä on kyse harrastuksesta ja minulla se sattuu olemaan tämä blogi. Jos noin paljon vituttaa, niin lueppa vaikka tietosanakirjaa, äläkä ruikuta tänne enää mitään.

   Poista
 9. Moi! Luin tekstisi, ja huomasin että kirjoitettu vuonna 2013. Minulla on kesäpaikka Atussa, ja käyn Paraisten portilla usein. Nykyään siellä on uusi omistaja ja se on tosi suosittu ruokapaikka. Kannattaa poiketa! Laitan vielä tähän perään nettiosoitteen, siitä saa lisää tietoa Paraisten portista ja miltä siellä nykyään näyttää. - Timo

  http://www.pargasport.fi/

  VastaaPoista