perjantai 4. kesäkuuta 2021

Mölysammakot lammessa

Sain muutama päivä sitten vinkin, jonka mukaan Turun Ruissalossa olisi mölysammakoita eräässä lammessa. Ei muuta kuin kamera laukaisuvalmiina suunta kohti luontoparatiisia. 

Polulle, pitkälle ennen lammikkoa, kuului äänekäs kurnutus. Lätäkössä oli kymmenittäin sammakoita kutupuuhissa.

Lajista en ole täysin varma, mutta ainakin osa oli varmuudella mölysammakoita. Se on vihersammakoiden sukuun kuuluva iso ja kovaa meteliä pitävä laji. Sitä en osaa sanoa, oliko joukossa kenties myös muita vihersammakoita kuten ruoka- eli syötäviä sammakoita. Alan ihmiset varmaan tunnistavat kuvista. 
Mistä mölysammakot ovat lammen löytäneet vai onko kenties joku tuonut niitä ämpärikaupalla Ruissaloon? Skandinaviassa lajia tavataan Wikipedian mukaan ainoastaan Tanskaan kuuluvalla Bornholmin saarella Puolan pohjoispuolella. 

Vuonna 2008 lintuharrastajat havaitsivat Ruissalossa mölysammakoita. Itse näin muistaakseni vuonna 2014 Ruissalon Marjaniemen luontopolulla jonkun vihersammakon, mutta se oli hiljainen kaveri. 

Mölysammakkoa tavattiin vuosina 1937-1960 Helsingin Vanhankaupunginlahdella ja Porvoonjoen suistossa Porvoossa, mutta Suomen luonnosta viimeinen yksilö ammuttiin 1960, koska mökkiläisten mielestä sammakot pitivät liian kovaa meteliä. 

Hauskoja veikkojahan nämä, mutta voisi siinä hermot kiristyä jos tuollainen metakka olisi arkipäiväistä. Tosin ei seinänaapurin kolmesti päivässä rullasuuttimella tapahtuva perusteellinen imurointikaan mitään herkkua ole. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti