sunnuntai 29. elokuuta 2021

Kesän viimeinen Vepsän reissu

Perjantaina 27. elokuuta tein kesän viimeisen risteilyni Vepsän ulkoilusaarelle Turussa. Kesäkauden päättäjäiset olivat tänä viikonloppuna ja saaren palvelut loppuivat tätä kirjoittaessani puolisen tuntia sitten, jolloin viimeinen vesibussivuoro lähti kello Vepsästä 18 Turkuun. 

Pari viikkoa sitten ilmoitettiin, että Vepsän muinaistulien yö on peruutettu eli kokkoa ja ilotulitusta ei ole, eikä myöskään extralaivavuoroja. Kesälomani viimeisen viikon kattava autoreissu Pohjois-Suomeen starttasi lauantaiaamuna, enkä olisi voinut osallistuakaan muinaistuliin. Sikäli tynkälopetus ei minua haitannut, mutta toki harmi homma tuttujen puolesta. 

Perjantaina ilma oli kovin harmaa. Vielä torstai-iltana sääpalvelu Foreca ja televisiometeorologit povasit niin aurinkoista päivää että, mutta keli oli sadetta vaille aivan onneton. Kiertelin 17 hehtaarin saarta kuvaten ja tuttuja paikkoja katsellen. Hiljaista oli joka puolella, vaikka mökit olivat kaiketi kaikki varattuja muinaistulien innoittamana. 

Laskin, että olen tänä kesänä käynyt Vepsässä kahdeksantoista kertaa ja mökkiöitäkin kertyi yksitoista. Ennen ensi kesän uutta kautta saattaa olla mahdollista päästä yksityisveneellä käymään saaressa, joten ei ehkä tarvitse odotella yhdeksää kuukautta. 

Saaren henkilökunta oli tänä kesänä aivan napakymppi. Ei puuttunut polttopuita tulipaikoilta, eikä kuppilassa tarvinnut ihmetellä missä murkina tai juotava viipyy. Ihan ykkösketju oli hommissa. 

Perjantaisesta kelistä johtuen fotot eivät liene kaikkein hehkeimmästä päästä, mutta kuvastavat varmaan hyvin alkavan syksyn luontoa Airistolla ja Turun saaristossa. 2 kommenttia: