torstai 14. tammikuuta 2021

Oinilan jokipolulla Paimiossa

Huomasin viime viikolla Facebookin Varsinais-Suomen luontoliikkujat-ryhmässä kuvia Paimiossa sijaitsevasta Oinilan jokipolusta

Polku ei ollut ennestään tuttu. Sitä pidä sekoittaa lähistöllä olevaan uudehkoon Vähäjokipolkuun, josta tarkemmin linkissä http://kaislatuuli.blogspot.com/2020/04/paimion-vahajokipolulla.html

Paimion reissulle sain seuraksi turkulaisen luonto- ja historiaharrastaja Harri Nato Leinon. Hänkään ei ollut Oinilan polusta vielä kuullut, mutta lähti mielellään luonnon helmaan kun moista ehdotin. Keskivaikeaksi luokiteltu Oinilan jokipolku on virallisena reittinä melko uusi. Se on toteutettu vuonna 2018 yhdessä Paimion kaupungin, yksityisten maanomistajien ja Toimintakeskus Apilan kanssa. Polun huollosta ja ylläpidosta vastaa Paimionjokiyhdistys.

Polku on kaksi kilometriä pitkä ja se alkaa Toimintakeskus Apilan pihalta osoitteesta Sähköyhtiöntie 4. Leinon navigaattori tosin neuvoi meidät pari kilometriä kauemmaksi Paimion kotiseutumuseon parkkipaikalle, mutta perinteinen "ikkuna auki ja kysymys vastaantulijoille"-menetelmä auttoi jälleen. Peltojen laidassa joen vierustaa kulkiessa sai alkumatkasta olla tarkkana, ettei liukastele jyrkällä penkalla. Käyntipäivänämme polku ei onneksi ollut savinen eikä kovin luminenkaan. 

Uudenkarheita pitkospuita oli alkumatkassa jonkun verran. Paimionjoen reunamilla etenevää reittiä näytti tallatun kymmeniä, ellei jopa satoja vuosia ennen reitin virallistamista.

Jokivarsi näytti oikein komealta tähänkin vuodenaikaan. Kesällä ja ruska-aikaan nämäkin maisemat lienevät parhaimmillaan.Polun pituus saattaa äkkiseltään vaikuttaa turhan lyhyeltä, mutta ainakin tällä kertaa se oli juuri sopiva.  Paluumatkan kun taittaa Sähköyhtiöntietä pitkin, tulee reitin kokonaispituudeksi kolmisen kilometriä. 1 kommentti:

  1. Aika kapian näköset pitkospuut...
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista