sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Luolalanjärven luontopolulla

Sunnuntaina 3. tammikuuta ulkoilukohteena oli Naantalissa sijaitseva Luolalanjärven luontopolku

Olen kiertänyt Luolalanjärven kerran aikaisemmin. Tuolloin, syksyllä 2015, polku oli aika heikossa hapessa. En odottanut nytkään mitään luksusta, varsinkin kun eräs työkaverini vinkkasi kumisaappaiden olevan kova sana jos sinne lähtee tarpomaan. Luolalanjärvi on kooltaan noin 25 hehtaaria. Keskisyvyys on 1,6 metriä ja syvin kohta 5,3 metriä. Järvi on päässyt rehevöitymään teiden, peltojen ja teollisuuden keskellä. Vedenpintaa on säännöstelty vuodesta 1953. 

Lintuharrastajien keskuudessa Luolalanjärvi on suosittu. Rannoilla on kaksi lintutornia- tai pikemminkin lavaa. Esteetön, kulkuramppilava löytyy osoitteesta Järveläntie 10. Toinen Laidunpolku 33:sta läheltä entistä emäntäkoulua. Järven kierrosta kertyy kolmisen kilometriä. Maasto oli paikoin erilaista kuin muistin. Viisi vuotta sitten ei vielä ollut puista kävelysiltaa, jollainen löytyy järven eteläpäästä läheltä teollisuusaluetta. 

Matkalla on jonkun verran pitkospuita, mutta pääosin taivalletaan polkuja pitkin. Osin polut olivat todella surkeassa ja vetisessä kuosissa. Pitkospuita tarvittaisiin paljon lisää länsi- ja pohjoisrannoille. Vesi oli todennäköisesti normaalia korkeammalla tammikuun alkupuolella. Itäpuolella puut olivat veden vallassa, josta tuli mieleen pikemminkin Syvä etelä kuin Lounais-Suomi. Vain alligaattorit puuttuivat.Täytyy tiivistää tahtia Luolalanjärven suhteen ja käydä useamminkin kuin joka viides vuosi. Ehkä  loppukeväästä uudelleen. 
1 kommentti:

  1. Luolalanjärven pelastamiseksi on kuulemma pro Luolalanjärvi-liike. Pyytävät yhden euron lahjoitusta jokaista naantalilaista kohden.Yritin minäkin turkulaisena lahjoittaa femman, mutta en löytänyt mistään tiliä.
    t.Matti "Viki" Vikström
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista