maanantai 18. marraskuuta 2019

Gdanskin matka osa 4 - Westerplatte

Westerplatte on niemimaa Puolan pohjoisrannikolla Gdanskin kaupungissa. Syyskuun alussa 1939 siellä käytiin toisen maailmansodan ensimmäinen taistelu. Westerplatten taistelu alkoi, kun lavastetulla ystävyysvierailulla ollut saksalainen sota-alus ampui kohti puolalaisvaruskuntaa.
Toisen maailmansodan alkupaikkaan pääsee Gdanskin vanhasta kaupungista laivoilla ja vesibusseilla.  Heinä-elokuun vaihteessa tehdyllä lomareissulla valitsimme kulkupeliksi jykevän merirosvolaivan, jossa kelpasi istuskella.

Paatti lipui Gdanskin kuuluisan telakan ohi. Olen kaksi kertaa aiemminkin seilannut samasta kohdasta ja katsellut Westerplatten valtavaa sotamuistomerkkiä, mutta nyt vasta matka suuntautui pelkästään sinne.

Kesällä 2016 risteilin Gdanskista Helin niemimaalle. Sitä voi suositella etenkin sotahistoriasta kiinnostuneille. Matkasta voi lukea tarkemmin linkistä http://kaislatuuli.blogspot.com/2016/10/gdanskin-matka-osa-3-paivaretki-helin.html


Aikaa Westerplattessa ramppaamiseen olisi pitänyt varata reilummin. Nyt homma meni vähän juosten kusten. Alue oli laajempi kuin kuvittelin.

Paljon taisi jäädä vielä koluamatta, mutta pääseehän tuonne vielä joskus uudelleenkin. Helpollakin, mikäli Wizzairin lentoreitti Turusta Gdanskiin on ja pysyy.1 kommentti:

  1. Hieno paikka tai oikeemmin alue kyllä ! Kannattaa käydä ! 2 tuntii oli ehkä liian vähän ja yhdellä oli maha sekaisin....

    VastaaPoista