sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Keskikesän juhla

Juhannus tarkoittaa keskikesän juhlaa, jota vietetään kesäkuussa kesäpäivänseisauksen tienoilla. Pohjoisessa juhannus on valon juhla, jolloin keskikesä on kauneimmillaan. Monet kristilliset kirkkokunnat viettävät juhannusta Johannes Kastajan muistopäivänä, mistä tulee nimi juhannus.

Suomessa, Ruotsissa ja Baltian maissa juhannus on ollut tärkeä kansanomainen merkkipäivä. Suomalaiseen juhannukseen kuuluvat kiinteästi esimerkiksi juhannussauna, juhannuskokko ja juhannustanssit. Suomessa juhannus on myös virallinen liputuspäivä, jolloin liputetaan koko juhannusyön ajan.

Monet juhannuksen perinteistä juontavat juurensa vanhaan eurooppalaiseen valon ja hedelmällisyyden juhlaan kesäpäivänseisauksen aikana. Juhannukseen on vanhastaan liittynyt erilaisia uskomuksia ja taikoja, joilla on pyritty varmistamaan tuleva sato ja naimaonni. (Wikipedia)


Oma juhannukseni alkoi tänä vuonna aatonaattona torstaina Pub Port Arthurista, jonka terassilla nautin parit huurteiset kaverien kanssa. Ilta jatkui jokilaivoille.


Portsan pubin terassilla.

Pyrin viimeiseen asti välttelemään cityjuhannusta. En halua olla kyseisenä ajankohtana asfaltti- tai kivitaloviidakossa. Nytkin oli tarkoitus lähteä luonnon helmaan - torstai oli vain eräänlainen varaslähtö.

Perjantaina, juhannusaattona, starttasi MS Lily -laiva Aurajoesta kohti Vepsän saarta. Lily tuli melko täyteen kello 14 lähdöllä. Laivaan saa ottaa 196 matkustajaa, mutta olisi siihen vielä enemmänkin mahtunut kuin nyt.


Rudolfina lähtee Aurajoesta ruokaristeilylle Airistolle.

Vepsästä palaajia oli päivällä vain kaksi. Kyseessä oli humalainen, viisikymppinen pariskunta, jotka henkilökunnan talutti kädestä pitäen ulos laivasta. Myöhemmin kuulin, että saarta oli "siivottu" jo aatonaattona, jolloin pitkänlinjan turkulaisretkuja oli poistettu paikalta.

Oikeastaan parempaa ilmaa ei kesäpäiväksi voi toivoakaan kuin Vepsässä juhannusaattona oli. Meri lähes rasvatyyni ja aurinko paistoi. Vaikka kuinka koitin sitä vältellä, lopputuloksena oli jälleen palanut otsa. Viimeksi näin kävi vapun aikoihin Puolan Gdanskissa. Rodokselta sentään selvisin ilman palovammoja.Airistolla.

Vepsän kioskiravintolassa oli karaoketanssit. Kello 21  sytytetty kokko valitettavasti meni täysin ohi, näin siitä vain savuavat rauniot. Kokon syttämisajankohdasta olisikin voitu tiedoittaa tarkemmin. Kuvittelin nimittäin, että puukasa saa tulta alleen vasta puolenyön aikoihin. Nyt toisella puolella saarta oltiin autuaan tietämättömiä roihuavista liekeistä. Niitä tosin oli pienimuotoisempana grillikodassa.

Erään järjestysmiehen mukaan juhannuksenviettäjiä oli Vepsässä kolmisen sataa. Kaikki mökit oli varattu jo keväällä täyteen. Telttailijoita oli jonkun verran. Paluulaiva yöllä klo 01 oli hyvä ratkaisu. Samoja naamoja näkyi lähtiessä paljon kuin päivällä tullessakin.Juhannusmaisemia Vepsästä.

Juhannuspäivänä suuntana oli Kustavi. Vettä tiputteli koko päivän. Se oli oikeastaan vain hyvä, sillä lepäily oli paikallaan. Ei ollut mitään hinkua paikkakunnan kuppiloihin. Onhan kesää vielä jäljellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti