keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Hard Target


MTV3 esitti 7. kesäkuuta John Woon ohjaaman toimintaelokuvan Hard Target. 1993 valmistunut leffa oli aikoinaan jonkinmoinen hitti Suomessa, koska muistan sitä hehkutetun ainakin joidenkin tuttujen toimesta.

Olen nähnyt Hard Targetin pari kertaa aikaisemminkin. Kylläpä oli aika kullannut muistot! Elokuva nimittäin on aivan järjettömän kehno. Se on kalliisti tehty b-luokan leffa, jossa rymistellään niin maan penteleesti. Poltettujen dollarien hajun voi haistaa vieläkin.


Hard Target oli hongkongilaisohjaaja John Woon debyyttielokuva Hollywoodissa. Woo oli jonkinlainen kulttinimi Suomessa 90-luvun alussa, jolloin laittomat vhs-kopiot levisivät alan harrastajien keskuudessa. Hänen ohjaamansa The Killer (-89) lukeutui silloin niihin splatter-, gore-, kauhu- ja ties mihin leffoihin, joita ei videovuokraamoista saanut.


Ohjaaja John Woo.

Woon ura urkeni Hard Targetista  huolimatta sujuvasti Hollywoodissa. Miehen tunnetuin elokuva lienee maailman suosituimman yhden ilmeen näyttelijän Nicholas Cagen ja John Travoltan tähdittämä Face/Off. Hyvä leffa.

Sitä Hard Target ei puolestaan ole. Belgialaisen Jean-Claude Van Dammen varaan rakennettu toimintapläjäys voisi tosin pienin muutoksin olla huomattavasti parempi.

Van Dammen esittämä supermies tappaa niin talossa kuin puutarhassakin. Vastassa on palkkasoturijoukko, joka huvittelee metsästämällä kodittomia pummeja. Leikki loppuu, kun saaliina on Van Dammen roolihenkilö Chance Bordeaux. Kaveri pistelee kapuloita pahiksien rattaisiin siihen malliin, että joka puolella räjähtelee ja paukkuu.


Jean-Claude Van Damme maistaa käärmettä.

Ohjaaja Woolla on muissakin elokuvissaan merkillinen tyyli käyttää hidastettua kuvaa täysin tarpeettomissa kohdissa ja aivan liikaa sielläkin, mihin se ehkä sopisi. Esimerkiksi vaikka hyppy sillalta veteen saattaa kestää ikuisuuden, kun useiden eri kameroiden kuvaa näytettään eri kulmista uudestaan ja uudestaan. Ennen kuin roolihahmo tippuu veteen, ehtii katsoja suurinpiirtein käydä paskalla. Pitemmän päälle sellainen on todella rasittavaa katseltavaa.

Hard Target on hölmöä toimintaviihdettä, mutta sieltä heikoimmasta päästä. Edes vanha kivikasvo Lance Henriksen ei pahiksena pelasta tilannetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti