keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Iniön tuulessa

Maanantaina 22. heinäkuuta käväisin Iniössä. Lauttamatka Kustavin Heponiemestä Iniön Jumon saaren Kannvikiin kestää 25 minuuttia.


Linja on nykyään ilmainen autoilijoillekin. Muutama vuosi sitten vaihtunut systeemi on taannut sen, että Saariston rengastiellä, johon tämäkin reitti kuuluu, riittää käyttäjiä. Autojono oli nytkin mennen tullen todella pitkä. Ainakin yksi pikkuauto olisi lauriturtamaisesti nippanappa mahtunut menomatkalla vielä kyytiinkin.


Kuntaliitosten myötä nykyään Paraisten kaupungiin kuuluva Iniö on minulle semituttu paikka, vaikka Kustavin naapurissa sijaitseekin. Suurin syy moiseen on varmasti ruotsinkielisen saariston raja, joka kulkee täälläpäin juuri Kustavin ja Iniön välillä. Eipä silti, etteikö suomenkielisenä olisi voinut Iniössä enemmänkin käydä, muttei vaan ole ole ollut juuri mitään asiaa sinne suuntaan.

Lapsuudesta muistan veneretket Iniöön, mökkiviikonlopun ja pyöräretken. 1985 syksyllä olin partioleirillä juuri Jumon saarella, jonne yhteysalus Aurorakin parkkeeraa. Viimeksi kävin Iniössä kesällä 2011 moottoriveneen kyydissä.


Iniössä oli kesän sesonkiaika. Autoja siellä täällä, kävelijöitä ja pyöräilijöitä tuli vastaan jatkuvalla syötöllä.

Jumon saaresta Iniön pääsaarelle johtavan salmen yli kulki upouusi lossi. En ole tuon väristä tai mallista vehjettä Suomessa ennen nähnytkään. Veikkaan, ettei lossi ollut paria kuukautta vanhempi.

Lounais-Rannikolla tuuli neljä päivää oikein urakalla, eilenkin vielä normaalia enemmän. Tätä naputtaessani ei tuulesta ole enää tietoakaan.

Viihtyvyyttä se ehti sen verran pilata, ettei Iniön matka ollut mikään suuri nautinto. Söderbyn rannassa käyntikin oli melkein kuin Azorien Ponta Delgadassa huhtikuussa 2008, jossa myrskysi huimat 42 metriä sekunnissa. Valokuvista se tosin välity lainkaan.

Iniön Norrbyn kauppa oli vaihtanut nimensä K-Extrasta Iniö Landhandeliksi. Sama putiikki on ollut siinä iät ja ajat. Ainakin yksi tuttu hahmo oli yhä henkilökunnassa. Poistuessani puodista pidin ovea auki kahdelle naiselle, joista toinen näytti olevan näyttelijä Kati Outinen.

Iniössä kesämökkeilee monta suomalaisnäyttelijää. Ainakin Esko Salminen ja Aino Seppo, Salmisen ex-heila Heidi Krohn ja ilmeisesti Outinenkin. Parikymmentä vuotta sitten samassa bussissa Turusta tuli Kari Väänänen, joka jäi pois Iniöön vievän lautan pysäkillä.


Koska yhteysalus Aurora liikennöi todella monta kertaa päivässä ainakin vilkkaimpaan kesäaikaan, jäi oma Iniössä oloaikani noin kahteen tuntiin. Kovan tuulen takia ulkona ei ulkona liikoja viitsinyt kuljeksia, joten päätin häippäistä aikaisemmin kuin alkuperäinen tarkoitus oli.


2 kommenttia:

  1. Et ehtinyt sitten Iniön kirkossa poikkeamaan?
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista
  2. Ei joutanut. Olen kyllä käynyt siellä joskus.

    VastaaPoista