maanantai 22. heinäkuuta 2013

Susiluodon Kaljärvi ja Nällitjärvi

Kymmenkunta vuotta sitten kävin ensimmäisen kerran pienen järven rannalla Susiluodon merivartiostoaseman lähellä Kustavissa. Kaunis pikku lätäkkö oli vuosikaudet nimensä puolesta pimennossa, kunnes eilen sunnuntaina vihdoin selvitin, että sillä on nimikin. Kaljärvi.


Lammen ja järven raja on Suomessa sen verran hatara, että epäilin vähän Kaljärven järviluokitusta. Sellainen se kumminkin ainakin nimensä puolesta on. Hyvin valokuvauksellinen ympäristö myös.

Jostain 80-luvulta muistan, että Kustavissa olisi 12 järveä. Kaljärven nimeä hakiessani huomasin, että lähistöllä on peräti kolme järvipäätteistä vesistoä, vaikka meri on joka puolella aivan lähellä.

Melkein naapurissa, Tukkitien toisella puolella, on isompi järvi. Senkin nimi selvisi eilen - Nällitjärvi. Jollen lainkaan tietäisi missä sellainen sijaitsee, heittäisin nimen perusteella sen jonnekin Lapin perukoille. Kumma kyllä se löytyykin Kustavista.

Molemmissa järvissä kasvaa lumpeita. Samoin kuin kasvualustojen koossa on eroja, ovat myös lumpeet eri kokoisia järvestä riippuen. Tiedä sitten mistä johtuu.2 kommenttia: