keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Valkoposkihanhia Saaronniemessä

Käväisin maanantai-iltana Ruissalon Saaronniemessä.

Saaronniemessä taitaa tuulla melkein aina tai siltä ainakin tuntuu. Alueella on hiljattain uusittu saunarakennus, laiturit ja grillauspaikat. Niissä näytti olevan jonkin verran sakkia, mutta minkäänlaista tungosta ei todellakaan ollut.


Huomioni kiinnittyi hiekkarannalla tepastelevaan valkoposkihanhiperheeseen. Monet ihmiset eivät pidä näistä linnuista sen takia, että ne paskovat rannat täyteen. Näin on tapahtunut esimerkiksi Ruissalon Kansanpuistossa, josta niitä on yritetty häätääkin. Ainakin se on komean näköinen laji.

Valkoposkihanhi on pohjoisela pallonpuoliskolla elävä keskikokoinen hanhilaji. Se muuttaa Pohjoisen jäämeren alueilta talveksi Pohjanmeren alueelle. Viime vuosikymmeninä laji on alkunut pesiä myös Itämeren alueella. Valkoposkihanhi on kasvissyöjä ja käyttää samaa pesimäpaikkaa vuosi toisensa jälkeen.


Tällä Saaronniemen hanhipariskunnalla oli vain yksi poikanen. Juhannuksena Vepsässä seurasin niiden lajitovereita, joilla saattoi olla viisikin kappaletta jälkeläisiä.

Tämäkin ainoa poikanen katosi välillä pensaikkoon, aikuisten odotellessa sitä rannalla. En saanut siitä yhtään kunnon kuvaakaan. Se kun ei erottunut kasvillisuuden joukosta juuri mitenkään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti