lauantai 20. heinäkuuta 2013

Velkuassa geokätköilemässä

Keskiviikkona 17.7. olin geokätköharrastaja Kaken mukana Velkuassa.

Velkua on entinen pikkukunta Varsinais-Suomessa. Kuntaliitosten myötä se on kuulunut vuodesta 2009 Naantaliin. Velkuan naapurikunnat ennen lakkauttamista olivat Askainen, Iniö, Kustavi, Taivassalo, Rymättylä, Merimasku ja Nauvo.Paikka ei ollut oikeastaan muuten tuttu kuin Teersalon rannastaan. Olen pari kertaa käynyt istumassa Wanha salakuljettaja -kuppilassa.

Muutama geokätkö sattui sijaitsemaan Palvan saaressa. Sinne pääsee lossilla Teersalon rannasta. En ollut siellä aikaisemmin käynytkään.

Palvassa on Velkuan kirkko. Pikkuinen puukirkko ja hautausmaa ovat keskeisellä paikalla saarta. Jonkun matkaa niiden takana oli Palvan laituri, josta löytyi geokätkökin. Sinne lienee joskus joku yhteysalus tullut, laituri vaikutti sen verran jykevältä.

Palvan saaren ajeli nopeasti päästä päähän. Velkuanmaan lossirannassa käännyimme takaisin.

Matka jatkui Livonsaaren kyläkaupan ohi kohti Samppavuorta. Siellä kyyhötti näkötorni, jonne päästäkseen piti kavuta jyrkkää vuorenrinnettä ylös. Vaikkei rakennelma ollut edes vanha, oli se jo todella hutera. Mietinkin, uskaltaako siihen edes kiivetä. Muutenkin korkeanpaikankammoisena ei ole kovin luottavainen olo, jos torni huojuu kuin korttitalo. Näkymät olivat jälleen komeat.
Näkötornin lähistöllä oli pieni hiidenkirnu. Syvyyttä sillä ei ollut kuin ehkä puolisen metriä.


Harmi kyllä unohdimme kokonaan kivikirkon, joka mainittiin polun lähtöpisteessä olleessa infotaulussa. Se on kuvien perusteella isoista siirtolohkareista muodostunut onkalo. Joskus toiste sitten, jos tuollapäin liikkuu.1 kommentti:

  1. Montakohan löytöä Kajtsulla jo on yhteensä kotimaasta ja ulkomailta?
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista