keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Kasnäsin reissu osa 2 - Rosalan viikinkikeskus

Kasnäsin reissun toisen päivän aamuna kolottuneita paikkojani venytellessä ja orastavaa flunssaa manaillessa sain kuulla, että koko yön täysillä puhaltanut tuuletin olisi saatu hiljenemään kaukosäätimellä. Mutta sellainen vehje löytyi vasta aamulla - piilosta television takaa. Yöllä oli pahuksen kylmä, mutta onneksi peitto sentään oli normaalia tuhdimpaa tekoa.

Eipä auttanut ruikuttaa asiasta sen kummemmin, koska itse tuollainen olisi varmaan pitänyt tajuta. Muuten rivitalossa, ylhäällä mäessä sijainnut hotellihuone oli vallan moitteeton. Tilaakin oli yllinkyllin.

Päivän ensimmäinen suunta oli hotellin kuppila. Siellä tarjoiltiin erinomainen aamupala. Varmasti lajissaa yksi parhaimmista mitä olen koskaan nauttinut.


"Tuhat vuotta sitten elettiin Suomessa rauta-ajan loppua, tarunhohtoista viikinkiaikaa. Aidon tuulahduksen tästä aikakaudesta saa Rosalan viikinkikylässä, joka historiaa elävöittävänä vierailukeskuksena on ainoa laatuaan Suomessa.

Viikinkimuseo koostuu perinteisten näyttelyiden lisäksi kokonaisesta rekonstruoidusta viikinkikylästä, jossa siirryt hetkeksi menneisyyteen. Viikinkitalojen vahva tervan tuoksu, hämäryys ja katossa leijuva savu herättävät aistisi kun astut ovesta sisään. Kosketat pehmeitä lampaantaljoja, veisteltyjä puupintoja ja karkeita savisia ruokakulhoja kun tutustut tuhannen vuoden takaiseen kotiin. Mietit, miltä tuntui asua jyhkeässä puutalossa, olla perheen ja kyläyhteisön jäsen siinä muinaisessa maailmassa jossa turvekatot ja puujumalat kuuluivat arkipäivään.

Kolmessa eri näyttelyrakennuksessa pääset tutustumaan monipuolisesti saariston ja Suomen rauta-ajan historiaan, muun muassa replikoin ja aikajanoin esitellään Hiittisten arkeologisten kaivausten löydöksiä, viikinkien kauppatavaroita, käsitöitä ja soittimia sekä aseita ja muita varusteita, jumaltarustoa unohtamatta."

Näin kertoo Rosalan viikinkikeskuksen kotisivu. Viikinkikylä on osa Saariston loistoreittiä, joka lähtee Kasnäsistä ja etenee Rosalan kautta Bengtskärin majakkasaarelle.


Kasnäsistä hurauttaa Rosalaan noin puolessa tunnissa. Matkasimme jälleen Wilson Charterin kuljetuksella, jonka lastaus toimi tällä kertaa huomattavasti sujuvammin kuin edellisenä päivän Örön matkalla.

Olen käynyt Viikinkikeskuksessa useamman kerran, mutta muille seurueemme jäsenille se oli uusi kokemus. Ensimmäiseksi porukka saateltiin reippaan oppaan johdolla syömään vallan erinomaista kalakeittoa, joka paljastui ahvenista tehdyksi.

Varoittelin jo etukäteen, ettei viikinkitalossa näe ensialkuun yhtään mitään. Kirkkaasta päivänvalosta hämärään tupaan siirtyminen vie aikansa tottua. Lisäksi kuhmurainen lattia on omiaan saamaan, jollei nyt koko lautasta lentoon, niin ainakin keiton läikkymään kantajansa käsille.


Viikinkikeskuksen pihamaalla on paljon asiaankuuluvaa tarpeistoa. Läheisellä mäeltä löytyy muinaispolku, jonka varrella on muun muassa erilaisia rakennuksia. Polku ei sovellu huonojalkaisille- tai kuntoisille. Olen talsinut aikaisemmin sen läpi monta kertaa, enkä nyt jaksanut lähteä kierrokselle.

Rosalan Viikinkimuseoon pääsee myös ilman Bengtskärin reissua, mutta samalla vaivalla ne kannattaa yhdistää. Päärakennuksessa on myynnissä jos jonkinlaista kirjaa, paitaa, korua ja jopa miekkoja, joten viikinkiajasta kiinnostuneet menettävät helposti lompakostaan painoa. 


3 kommenttia:

 1. Tääkin hieno paikka oli ! Ja kalakeitto oli hyvää ! Kerrankin oli pippuria ja suolaa tarpeeksi !

  VastaaPoista
 2. Sunttu, tuo leppoisa, lähes aidon näköinen viikinki.

  VastaaPoista
 3. Juu, pippuria piisasti, minullakin lautasellisessa yli 30 kpl, mutta hyvää ahvenkeittoa oli ja saaristolaisleipää.
  T.Matti "viki" Vikström

  VastaaPoista