maanantai 13. toukokuuta 2013

Kaarinan luontoa 8. toukokuuta

Viime keskiviikkona kävin Leinon Harrin kanssa valokuvaamassa Kaarinassa. Ensimmäinen etappi oli Kuusiston linnanrauniot.

Kuusiston piispanlinna oli Suomen katollisen piispojen linna Piikkiönlahden rannalla Kuustistossa, nykyisen Kaarinan kaupungin alueella. 1300-luvun taitteessa perustettua linnaa käytettiin uskonpuhdistukseen saakka. Se purettiin Kustaa Vaasan käskystä 1528.

Linnanrauniot ovat allekirjoittaneelle tuttu paikka. Siellä tulee silloin tällöin käväistyä. Vaikkei paikka ehkä enää uutta tarjoaisikaan, ovat muurienjäännökset komean näköisiä.


Keskiviikko 8.5. oli ensimmäinen kesäpäivä ainakin lämpötilansa puolesta. Mittari kipusi yli kahteenkymmeneen asteeseen. Sen myös huomasi, kun nousimme Leinon kanssa Kaarinan Kuusistossa Kappelinmäen luontopolkua ylös. Ilma oli todella hiostava.

Polun varren metsässä näkyi aikamoisia tuhoja. Puita oli kaatunut kuin tykkitulen jäljiltä. Varmasti Tapani- tai jokin muu myrsky on riehunut Kuusistossakin.

Mäen päältä löytyi nuotiopaikka ja pari pöytää. Kuusiston lintutorni näkyi muutaman sadan metrin päässä, samoin lähiseudun pellot ja vesistöt erottuivat hyvin puiden lomasta.


Rauhanlinnan luntopolku sijaistee melkein Kaarinan keskustan tuntumassa. Se oli minulle täysin uusi elämys.

Mieleen muistui TSTV:n Luonto Plus -ohjelma, jossa asiantuntija Ari Karhilahti ja toimittaja Ann-Mari Rannikko kävivät Rauhanlinnan sini- ja valkovuokkoja ihmettelemässä. Karhilahti taisi kertoa, että alue on siinä suhteessa ainutlaatuinen. Kukkia oli tosiaan silmänkantamattomiin.

Komea päivä kaiken kaikkiaan. Varmasti ainakin Rauhanlinnassa tulee käytyä lähiakoina uudestaankin.


2 kommenttia:

  1. Hempatti vieköön, että on terävän hienoja kuvia. Kyllä kannatti satsata kameraan.
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista