perjantai 24. toukokuuta 2013

Ispoisten kallioilla

Perjantai-iltana voi tehdä muutakin kuin lajittella paketteja töissä iltavuorossa tai olla kaljoittelemassa ravintolalaivan kannella Aurajoessa. Tänään sattui olemaan aamuvuoro, eikä janottanutkaan.

Kuluva perjantai on ollut valokuvauksen kannalta harmaa, mutta illansuussa aurinko alkoi vihdoin pilkottamaan. Suunnittelin ensin visiittiä Ruissaloon. Facebook-kontaktin kautta päädyin kuitenkin Turun Ispoisten kaupunginosan uimarannalle.


Viereisillä kallioilla on ikivanhoja hakkauksia, joista Harri Nato Leino taannoin mainitsikin minulle. Kävin kerran niitä tuloksetta kuikuilemassa. Olin nimittäin etsinyt niitä aivan päinvastaisesta suunnasta. Tällä kertaa kalliotaiteilut sitten löytyivät Leinon itsensä opastuksella.

Ilta-aurinko paistoi komeasti Pitkänsalmen yli. Useita teinityttöporukoita oli kallioilla illanvietossa. Eräs likka oli virittänyt kännykkäänsä valtavan kokoisen kaiuttimen. Tanssipoppi raikasi varmasti salmen yli Hirvensalon puolelle ökytaloihin asti.

Pullosta ei sentään tullut päähän. Ehdin vähän pelätä sitä, koska alempana kallioilla könysimme. Olisin varmaan ollut helppo maali.


 Matti & Päivi... Hmmm... Liekö Vikströmit joskus istuskelleet näillä kallioilla?


Rantakallioiden jälkeen kävimme saman kaupunginosan hyvin erityyppisillä kallioilla. Ilmeisesti ihan Ispoisten kalliot -nimellä kulkeva alue oli ennen suosittu kiipeilijöiden keskuudessa. Nyt sekin lysti on kielletty, syynä kallioilta löytynyt erittäin harvinainen louhukehräjäkälä.

Ispoisten kallioilla on pitkiä ja syviä halkeamia, joihin mahtuu sisälle hyvin jos on pienikokoinen ja rohkeutta riittää. Itse en edes yrittänyt änkeä yhteenkään vastaantulleeseen rakoon, vaan kiipesin suosiolla kallion päälle maisemia tiirailemaan.

Mikään varsinainen katselunautinto ei ylhäältä kuitenkaan avautunut. Muutaman kymmenen metrin päässä on maantie, jonka takana on pientaloasutusta. Kauempana siintää kerrostaloja.

Lasinsiruja ja vanhoja olutpakkauspahveja lojui siellä täällä. Täytyy olla aikamoinen saapas, jos näille kallioille lähtee kännäämään. Tapaturmariski on todella suuri.

Ispoisten kalliot on kaiken kaikkiaan erikoinen paikka; täynnä erikokoisia siirtolohkareita ja railoja. Iso luolakin erottui selvästi.  Etenkin ilta-auringossa hyvinkin mielenkiintoinen miljöö.
2 kommenttia:

  1. On tullut joskus istuskeltua, mutta ei naputettu nimiä kallioon, Oli olevinaan parempaakin tekemistä...
    T.Vikströmit

    VastaaPoista
  2. Heh, tulitte vaan ensimmäiseksi mieleen kun näin tekstin kalliossa.

    VastaaPoista