tiistai 28. toukokuuta 2013

Parolan panssarimuseo

Lauantaisen Hämeen reissun toinen etappi oli Parolan panssarimuseo. Se sijaitsee Hämeenlinnan lähellä Hattulassa

Parolan panssarimuseo on suomalaisiin panssarijoukkoihin ja niiden historiaan liittyvä aselajimuseo. Esillä on itsenäisyyden ajan panssarivaunuja, panssarijuna ja panssarintorjunta-aseita.

Olen käynyt panssarimuseossa kerran aikaisemmin. Kesällä 2008 tehtyllä reissulla poikettiin myös Hämeen linnassa, Hämeenlinnan tykistömuseossa, Hattulan vanhalla kirkolla ja Rengon kyläraittia ihailemassa.

Viidessä vuodessa panssarimuseo oli muuttunut ainakin uuden näyttelyhallin verran. Siinä säilytetään toimintakuntoisia tankkeja ja muita sota-ajopelejä. Osa ulkonäyttelyn panssarivaunuista on saatu sotasaaliiksi.

Museo avattiin kesäkuussa 1961. Sen jälkeen se on laajentunut valtavasti. Näyttelytiloihin kuuluu kaksi lämmitettyä hallia, ulkotiloja ja kylmä konehalli.

Museo ei saa valtionapua, vaan sitä ylläpidetään pääsylipputuloilla ja talkoovoimin. Panssarimiesten- ja jääkäreiden maanpuolustusjärjestö Panssarikilta pitää paikasta huolta.

Panssarintorjuntarakennuksen epäilen olevan entinen tanssilava. Muodoltaan se muistuttaa perinteistä suomalaista kesälavaa, jossa on aikanaan pantu jalalla koreasti.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti