tiistai 25. huhtikuuta 2023

Kasvititeellisessä puutarhassa 22. huhtikuuta

Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha Ruissalossa on kevään tullen herännyt eloon. Vielä jokin aika sitten ulkopuutarhassa ei ollut ainakaan minulle juuri mitään katseltavaa, mutta lauantaina 22. huhtikuuta kevään edistyminen oli jo silmiinpistävää. 

Kaverin kuvia katsellessa kiinnostuin rantakäärmeestä, jonka hän oli nähnyt eräällä puutarhan lummelammikolla. Tiedä sitten oliko kyseessä sama yksilö, mutta löysin käärmeen juuri ohjeiden mukaisesta paikasta. 

Lammikkoa kierrellessäni en aluksi huomannut mitään matelijoihin viittaavaa. Olinkin jo lähdössä pois, mutta päätin vielä kuvata osmankäämejä. Ne näyttävät tähän aikaa vuodesta kovin erilaisilta kuin ruskeat pötkylät, jollaisina kyseiset kasvit yleensä tunnetaan. 

Sitten jalkojeni juuressa liikahti ja pitkähkö rantakäärmehän se siinä oli. Laiskanpuoleisesti se mateli lampeen kasvillisuuden suojiin, enkä ehtinyt saada yhtään kuvaa. Harmitti, että sinne meni hyvä kuvauskohde. Lopulta näin kuin näinkin käärmeen pään kaislikon suojissa.




Rantakäärmeen lisäksi kasvitieteellisen puutarhan mailla oli valtavasti valkovuokkoja. Vielä viikkoa aiemmin näkyi pelkästään sinivuokkoja, mutta nyt kukkakisan voittajasta ei ollut epäselvyyttä.

Sammakotkin olivat heränneet toisella lammella. Kurnutusta kuului siihen malliin, että osasin paikallistaa millä suunnalla pallosilmät lymyilevät. Huomasin ainakin kolme eri yksilöä, jotka näyttäisivät olevan rupisammakkoja eli rupikonnia. 

Saapa nähdä milloin alueelle ilmestyy taas vihersammakkoja. Niitä pystyi ainakin viime kesänä seuraamaan kuukausitolkulla toisin kuin kotimaisia sammakkoja, jotka ovat pian kadonneet lätäköistä. 

Linkkejä viime kesän sammakkokuviin 











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti