keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Ryövärinholma Kaarinassa

Turun naapurissa, Kaarinan Kuusiston saaren päässä on pieni saari nimeltä Ryövärinholma. Se on pitkälti kesämökkialuetta. Äkkivilkaisulla näkyi sekä perinteistä vanhakantaista vapaa-ajanasuntoa kuin myös uudempaa ökymallista miljoonataloa.

Syy miksi minä Ryövärinholmassa seikkailin, oli aivan meren rannalla sijaitseva kalliohalkeama, Ryövärinluola. Paikka on ollut mielessä käyntikohteena jo pari vuotta, mutta nyt vasta sain toimeksi lähteä sinne. Mukana matkassa oli Vartijan Jaska, jolle aluevaltaus oli myös uusi.

Ryövärinluolaa ei niin vaan löytynytkään. Minkäänlaisia opasteita paikalle ei nimittäin ole. Ja jos on joskus ollut, veikkaan mökkiläisten repineen ne pois. Kukapa nyt haluaisi lähelleen uteliaita luolamiehiä ja luontoihmisiä. Saattavatpa vielä ryöstää ja raiskata!

Parkkipaikka olisi melkein kohteen vieressä, mutta reteä kieltokyltti pelotti ainakin meitä sen verran, ettei siihen passannut kaaraa jättää. Tilaa olisi ollut kymmenille autoille. Läheisen luksusmökin omistaja lienee tehnyt parkkipaikan juhlavieraitaan varten.

Sen verran ystävällistä väkeä lähistöltä kumminkin löytyi, että eräs nainen neuvoi minne suuntaan meidän pitäisi mennä. Luulisi, että olisi huomattavasti helpompaa lyödä vaikka vaatimaton puunuoli tai kyltti tienposkeen.


Seurasimme poluntapaista jälkeä ylös kalliolle, josta paikka sitten suhteellisen helposti löytyikin. Varmistus tuli reippaalta perheenäidiltä, jonka mies ja poika olivat parhaillaan kallion sisässä. Rouva näytti paikan, josta he olivat sinne pujahtaneet ja toivoi kovasti näkevänsä heidät vielä uudelleenkin.


Ryövärinluola on arvioiden mukaan 50-100 metriä pitkä ja kapea halkeama, joka alkaa ylhäältä kallion päältä ja loppuu meren rantaan.

Paikan sanotaan saaneen nimensä merirosvoista, jotka majailivat luolissa. Seuranaan heillä oli kaapattu nainen, joka synnytti kuusi lasta rikollisjoukolle. Lapsoset tapettiin samantien ja lopulta rosvotkin päästettiin päiviltä.

Merirosvoilla oli tarinan mukaan ollut mukanaan suuria saaliita, mutta jemmaa ei ole tähän päivään mennessä löydetty.Koska allekirjoittaneella tekee tiukkaa melkein missä vaan autoista lentokoneeseen, en edes harkinnut laskeutua halkeamaan. En, vaikka ulkoilmaan putkahtanut perheenpää sitä kovasti suosittelikin. "Kyllä sinne pitäisi mahtua. Pari hiukan ahtaampaa kohtaa siellä on, mutta sinne vaan", hän puhkui.

Kohteen löytyminen ja näkeminen ylhäältäkin päin oli tarpeeksi palkitsevaa, joten jätin mahdolliset vaaratilanteet suosiolla väliin. Jaska sen sijaan eteni rakoon meren suunnalta, jossa tilaa oli selvästi väljemmin kuin ylempänä.


Ryövärinholman vastapäätä on Turkuun kuuluvan Kakskerran saaren Harjattula. Lokakuinen lauantai oli houkutellut merelle veneilijöitä ja keli oli muutenkin vallan mainio ulkoiluun.2 kommenttia:

  1. Merivesi oli muuten aivan käsittämättömän alhaalla, jos huomasit.
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista