keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Villen varhaisvuodet Venäjällä

Ville Haapasalo (s. -72) on Hollolasta kotoisin oleva näyttelijä, joka on luonut menestyksekkään uran itänaapurissamme Venäjällä. Nykyään hän on tunnettu myös kotimaassaan. Televisiossa on pyörinyt tiuhaan tahtiin Haapasalon tähdittämiä sarjoja, joissa kierrellään ympäri suurta Venäjää.

Näitä ohjelmia minäkin olen seurannut mielenkiinnolla. Idän suunnassa tavoitteenani on joskus päästä edes Viipuriin asti. Kiinnostaisi nähdä Neuvostoliiton Suomelta valloittamaa Karjalaa laajemmaltikin, mutta eipä sinne uskalla omatoimisesti lähteä. Mitä olen katsellut Karjalan seuramatkojen esitteitä, ovat ne lähinnä eläkeläisille suunnattuja ja tuhansien eurojen hinnoissa. Joku vetää välistä ja paljon.


Kaksi vuotta sitten ilmestynyt Kauko Röyhkän kirjoittama ja Juha Metson valokuvaama Ville Haapasalo "Et muuten kuitenkaan usko" kertoo näyttelijän 90-luvusta Venäjällä. Opus tarttui mukaani Turun Kirjamessuilta lokakuun alussa. Hinta oli vain kympin, joten moista tarjousta ei voinut sivuuttaa.

Alkuun Röyhkän kirjoitustyyli häiritsi. Hän ei ole nähnyt sen vertaa vaivaa, että olisi kirjoittanut edes omat osuutensa kirjakielellä. "Miten sä pärjäsit, jos sut aina ryöstettiin?". Tällainen tyyli antaa vähän halvan vaikutelman. Tuskin Röyhkällä on viikkoa kauempaa kirjan parissa mennyt.

Metson mustavalkokuvat ovat hienoja. Usein mukana on päähenkilö itse, mutta venäläiseen katukuvaan ja elämänmenoon on päässyt muitakin hahmoja.

Moni lukija varmasti uskoo Haapasalon kertovan satuja läpi kirjan. Niin merkillisiä, vaarallisia ja hauskojakin asioita hänelle on tapahtunut. Koska olen  Neuvostoliitto- ja Venäjä -kriittinen, en loppujen lopuksi ihmettele lainkaan kirjan tarinoita. Venäjä on korruptoinut ja vaarallinen maa, jossa vain paksulla lompakolla on merkitystä.

Kun Haapsalon näyttelijänopinnot alkoivat Leningradissa Neuvostoliitossa vuonna 1991, pääsi hän kielitaidottomana kouluun ainostaan lukukausimaksujensa takia. Nykyään hän on suosittu julkisuuden henkilö, joka rankattiin eräässä lehdessä "Venäjän kolmanneksi arvokkaimmaksi kasvoksi".

Useaan kertaan ryöstetyksi ja hakatuksi tullut Haapasalo kertoo kirjassa, että näyttelijöillä on tapana anoa sellaisessa tilanteessa "Älkää lyökö kasvoihin". Varmasti mies on maksanut kovan hinnan nykyisestä asemastaan.


4 kommenttia:

 1. Totta tosiaan, luin opuksen vuosi rai pari sitten. Jos edes osa tapahtumista on totta, vauhtia ja meinikiä Villellä on ainakin riittänyt. Suosittelen lukemaan!

  VastaaPoista
 2. Jos tehtäisiin ensi kesänä vaikka viikon retki, johon sisältyisi matka Saimaan kanavaa pitkin Viipuriin, yksi yö Viipurissa verovapaiden ostosten takia ja sitten takaisin Laapeenrantaan. Matkalle muuten kohteiksi esim. Porvoo, Koli, Juuka, Kuopio ym. jne, Lassen bussilla ja MatkaMatti matkan järjestäjänä...
  T.matkaMatti

  VastaaPoista
 3. Hei,

  Itse olen suhteellien nuori - ja olen käynyt Venäjällä 20 kertaa. Venäjän matkat eivät ole kyllä minusta kauhean kallita. Tosiasia on, että matkoilla on aika paljon eläkeläisiä mutta olen ollut niillä matkoilla. Lähinnä katsellaan erilaisia köyhiä kylilä ja kirkkoja. Venäjällä käymällä kyllä ajatukset avartuvat. Kävin syksyllä 2015 Arkangelissa ja ajoimme Karjalan läpi ja vietimme mm. päivän Petroskoissa.

  Kattaa kuitenkin rohekasti lähteä Karjalan matkoille vaikka porukka olisikin vanhempaa. On myös yksi tosiasia - näitä matkoja ei kovin pitkään enää ole. Tiedän, että esim. eräs turkulainen matkatoimisto on joutunut supistamaan tarjontaansa ja vielä 5 vuotta sitten bussi saattoi ollä täynnä - nyt (2015) on hyvä jos saadaan edes 10 ihmistä kokoon niin että matka voidaan jotenkin toteutaaa. Katteet matkoista jäävät kyllä hyvin pieniksi.

  VastaaPoista
 4. Kiitos pitkästä kommentistasi! Eipä minua eläkeläismatkaseura mitenkään haittaa. Mutta hinnat jotka ovat osuneet silmään, ovat olleet aika suolaisia.

  VastaaPoista