maanantai 27. huhtikuuta 2020

Timalipolulta Kukonpäähän

"Timalipolku perehdyttää kulkijansa Nesteentien eteläpuolisen Raisionlahden rantamaisemiin. Reitti kulkee pääasiassa kolmen vanhan raisiolaisen tilan Hahdenniemen, Santalan ja Perttalan mailla, jotka sittemmin ovat siirtyneet Raision kaupungin ja Nesteen ölyjalostamon omistukseen. 

Reitti sisältää sekä ihmisen voimakkaasti muokkaamaa ja rakentamaa ympäristöä että lähes luonnontilaista rehevää merenrantalehtoa, missä voi tavata lähes kaikki Etelä-Suomen lehdoissa pesivät lintulajit. 

Vajaan neljän kilometrin pituinen Timalipolku kulkee pitkin metsäpolkuja ja pikkuteitä ja on helppokulkuinen. Reitti on merkitty maastoon punaisin merkkitäplin ja opasviitoin. Reitti kannattaa aloittaa Raision venesataman parkkipaikalta". Noin kertoo Suomen luonnonsuojeluliitto sivuillaan Raision Timalipolusta.

Venesatamasta minäkin kulkuni aloitin kun viikonloppuna Raisiossa kävin. Tarkoitukseni ei ollut seurata orjallisesti Timalipolkua, mutta kumminkin niin pitkälle, että pääsen siitä poikkeamaan Kukonpään komeassa merenrantamiljöössä.
En muista tarkkaan koska olen viimeksi noilla main tallustellut. Jokunen talvi sitten kaveri liukastui pahasti Kukonpäähän johtavalla koivukujalla ja loukkasi itsensä pahoin. Siitäkin on tietääkseni jo toivuttu, mutta sairastelu kesti pitkään.

Huhtikuun lopulla ulkoilukeli oli vallan mainio, eikä liukastelun vaaraa ollut. Puiden lehdet olivat vasta nupukoilla, mutta kesällä poluilla vallitsee lähes viidakkomainen pöheikkö, jollaista ei heti arvaisi Suomesta löytyvänkään.
Hahdenniemen vastapäätä on Meyerin, kansan suussa Pernon telakka. Valtava matkustaja-alus näytti olevan työn alla.
Kukonpään niemi on komeaa merenrantaseutua, jonne ei saa nykyään ajella ainakaan autolla. Siitä pitää huolen uudehko puomi. En ole aivan varma saako siellä edes muuten viettää aikaa, mutta ainakin jokunen ulkoilija nautti komeista näkymistä tiiraillen vastapäätä olevan Ruissalon suuntaan. (Edit: Kuten kommenttiosiosta selviää, on alueella ollut häiriökäyttäytymistä, eikä sinne ole suotavaa mennä)

Fiilis oli perhosineen, lokkeineen, veneineen ja paikoin jopa lämpötilankin puolesta aivan kesäinen. Tuulettomassa kolkassa ei todellakaan tullut vilu.

Täytyy varmaan käydä useamminkin noissa maisemissa. Ainakin nyt lenkki oli varsin onnistunut.


4 kommenttia:

 1. Kun lähtee venesatamasta liikkeelle ja kulkee Timalipolkua, jää havaitsematta Perttalantien laidalle viime kesänä ilmaantunut kookas kyltti teksteineen. Kyltin on paikalle siinä olevan tekstin perusteella oletettavasti toimittanut poliisiviranomainen. Kyltissä selkeästi ilmoitetaan, että Nesteen omistamilla alueilla asiaton liikkuminen, oleskelu ja avotulen teko on kielletty. En nyt muista ulkoa mainitaanko siinä kyltissä kiellon perusteluna poliisilaki vai -asetus. Timalipolku kulkee Nesteen omistamilla alueilla ja polulla kulkeminen on vielä sallittua. Polku ei kuitenkaan vie Kukonpäähän, niemi on Nesteen aluetta. - Jos jostain syystä poliisi joutuu paikalle tulemaan, niin vois kuvitella sakkolapun olevan herkässä, kieltokyltti on selkeäsanainen.

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia infosta Herra Anonyymi! Selvisi nyt sitten tämäkin. Kumminkin luulisi poliisilla olevan muutakin tekemistä kuin kytätä satunnaisia ulkoilijoita, mutta ok.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herra Anonyymi jatkaa vielä, kun ensimminen viesti epäonnistui. Ja totta mooses, hienot ja upeat kuvat postauksessasi.

   Poliisi ei tokikaan kyttää Kukonpäällä tai Viheriäisissä kulkevia. Ja se kyltti Perttalantien laitaan on ilmaantunut varmaankin oikean tarpeen vuoksi, Nesteen etuja sekä paikallisasutuksen etuja suojaamaan. Satunnaiset ulkoilijat eivät tietenkään voi tietää, millaiseksi touhu kyseisellä öljynjalostamon viereisellä alueella oli alkanut muodostua. Onhan siinä kivaa vehreää luontoa vanhoine villintyneine omenatarhoineen, ja kallioniemen rannalla on kunkin tavallaan kiva paistatella päivää. Omenatarhan laitamille alkoi parina edellisenä kesänä ilmaantua leirin pitäjiä ja leirielämään tietty kuuluu vähintään kertakäyttögrillit ellei jopa nuotiotulet. Niemen kallioilla illan tullen pistettiin myös nuotioita pystyyn. Ihan tavaksi ottivat poltella nuotiota siellä kallioilla. Fisustelijoita kulki jalostamon puoleisille rannoille.
   Poliisin paikalle tulo ja kieltokyltit todennäköisimmin ihan Nesteen aloitteesta. Eivätkä poliisit siellä kyttäämässä ole, mutta jos nyt vaikka Nesteen alueella liikkuvat vartijat poliisin paikalle tilaamisen tarpeelliseksi katsovat, niin sittenhän he sinne tulevat. - Siksi toisekseen, joskus Nesteen höyryt ovat kyllä sen verran myrkyllisen hajuisia, että onko alueella oleilu edes terveellistä.
   Poista
 3. Kiitos lisäinfosta! Asiallista palautetta.

  VastaaPoista