torstai 23. huhtikuuta 2020

Rantakäärmeet paritteluhommissa Ruissalossa

Käväisin tässä päivänä eräänä jälleen Turun Ruissalossa. Tällä kertaa mielessäni ei ollut mikään tavanomainen kävelylenkki, vaan aivan tietoisesti menin katsomaan jos aurinkoisena päivänä näkyisi käärmeitä. Ja kas, niitähän oli kuin tarjottimella ja paljon enemmän kuin osasin kuvitellakaan!

Saaronniemessä on eräs tietty paikka, jossa olen muutamana keväänä bongannut rantakäärmeitä. Kaksi vuotta sitten vihertävä, ainakin metrin mittainen ja puutarhaletkun paksuinen rantakäärme yltyi poseeramaan oikein kunnolla. Sain siitä hyvän kuvasarjan. Tarkemmin linkissä http://kaislatuuli.blogspot.com/2018/05/saaronniemen-rantakaarme.html
Tämänkertaista käärmesaldoa ei voi kuin ihmetellä. Aluksi paikalla hyöri kuusi rantakäärmettä, joita aikani kuvasin. Välillä käväisin muualla, mutta palatessani parinkymmenen minuutin kuluttua, oli meno yltynyt varsin villiksi ja karkean arvion mukaan käärmeitä oli parisenkymmentä.

Rantakäärmeillä oli parittelu meneillään. Maassa hyöri ja pyöri kaksi erillistä käärmeklimppiä. En ole ennen moista nähnyt muuta kuin kuvissa. Nyt pääsin todistamaan käärmeiden kevätkiimaa lähietäisyydeltä.
Paikalle kerääntyi ohikulkijoita enemmänkin. Kännykkäkamerat lauloivat hoosiannaa. Moni kauhisteli näkemäänsä suureen ääneen. Koronarajoista ei ollut tietoakaan kun kaikki änkivät tappituntumalle luonnonihmettä katsomaan.

Kyitä yritettiin väkisin sekoittaa rantakäärmeiden joukkoon. Koitin selittää, ettei noista yksikään sellainen ole. Kumma, etteivät edes ikäihmiset osaa erottaa kahta käärmelajia toisistaan, vaikka matelijoilla oli kaikilla selvät läiskät päässään.

Eräs pappa selitti reteästi paremmalle puoliskolleen, että "tuossa sitä nyt synnytetään""Ursula, katsoppa kun käärmepienokaisia putkahtelee maailmaan". Korjasin, että rantakäärme sattuu kyllä munimaan ja tämä tapahtuma tässä on parittelua.

Utelias sisiliskokin ilmestyi katsomaan mitä isommat serkkunsa oikein puuhaavat. Kyseinen matelija löytyy alimmaisesta kuvasta.


1 kommentti:

  1. No satuitpa sopivasti paikalle! Hyviä kuvia.
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista