maanantai 4. huhtikuuta 2022

Kainuun reissu osa 8 - Taistelijan talo ja Viisikon linja

Lieksa oli yksi luonto- ja sotahistoriallisen Kainuun matkamme kohteista. Se ei ole Kainuuta, vaan Pohjois-Karjalaa, mutta niputettakoon se tässä yhteydessä saman otsikon alle. 

Matkasuunnitelmamme pääosin laatinut Sunttu Sundell oli onkinut esille Itä-Suomen sotatantereita. Kaikkia ei ole mahdollista käsitellä omina blogijuttuina, vaikka varmasti jokainen taistelupaikka olisikin sen arvoinen.

Poikkesimme myös Ilomantsin Hattuvaaran kylässä Taistelijan talon pihapiiriä tutkimassa. Talo on rakennettu vuonna 1988 sotiemme veteraanien kunniaksi. Valitettavasti se ei ollut auki enää viikolla 35, jolloin olimme tien päällä. Sundell tosin ehti jo keskikesän matkallaan tutustua rakennuksen sisältöön. 

Hattuvaara sijaitsee noin 40 kilometriä Ilomantsin keskustasta koilliseen ja Hattuvaarasta 16 kilometriä itään Virmajärvellä olevassa saaressa on Suomen ja EU:n itäisin piste. Pelkästään Hattuvaara on 70 kilometriä idempänä kuin Pietari. 
Talvisodan syttyessä Viisikon linja Lieksan Hatunkylässä oli parhaiten varusteltu puolustusasema Lieksassa. Se rakennettiin vuonna 1939 ylimääräisten kertausharjoitusten aikana.

Neuvostojoukot hyökkäsivät asemaa vastaan 9. joulukuuta 1939. Hyökkäys pystyttiin torjumaan ja puna-armeija vetäytyi jouluaattona takaisin rajan taakse. 

Viisikon linjaa vahvistettiin välirauhan aikana. Sitä ei kuitenkaan tarvittu jatkosodassa, koska etulinja oli kauempana Pielisjärvestä

Alueen metsissä on yhä jäljellä massiiviset panssariesteet. Aikoinaan todennäköisesti hevospelein liikutetut kivenjärkäleet herättävät kummasti kunnioitusta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti