sunnuntai 10. huhtikuuta 2022

Kierros Ruissalon Telakalla

Viikkoa ennen pääsiäistä järjestetty Visit Ruissalon räätälöimä Ruissalon Kevättempaus toi saarelle vipinää takatalven kurittaessa luontoa. 

Huomasin sosiaalisesta mediasta mainoksen, jossa kerrottiin Ruissalon Telakalla olevasta opastuskierroksesta. Ilmoittauduin viime tingassa kontaktihenkilö Jani Vahdolle, joka oli myös kierroksen vetäjänä. 

Sujuvasanaisen kaverin tarinoita saapui kuuntelemaan nelisenkymmentä telakan historiasta kiinnostunutta. Oma Ruissalon Telakka-tietämykseni rajoittui aiemmin lähinnä Tammenterhon opastuskeskukseen. Se joutui siirtymään alueelta nykyisen omistajan ottaessa tilan muuhun käyttöön. 

Rannassa komealla paikalla oleva pizzeria tuli sekin jokunen vuosi tutuksi. Kyseessä ei ollutkaan mikään peruspizzeria. Kun listalta löytyi sellaisia kummallisuuksia kuten mintunlehtiä, oli minulla suuria vaikeuksia saada kolmea täytettä kasaan. 

Kierroksella käytiin lähes kaikissa alueen rakennuksissa ja nähtiin useita Turun Veneveistämön valmistamia mahonkiveneitä. 

Varmasti erikoisin veneistä oli vuonna 1929 rakennettu Snabbgående Experiment Motorbåt. Sikariksi kutsuttu suipon mallinen paatti oli vielä 1960-luvulla käytössä, mutta sen jälkeen se nähtiin ensimmäistä kertaa julkisesti uudelleen vasta Aurajoen Wauhtiajoissa 2019. Pari vuotta sitten rakennettu punainen Lindblom-halli osoittautui valtavaksi saliksi, jossa voisi varmaan tarvittaessa järjestää isojakin konsertteja. Kuulemma firmojen juhlissa on nimiesiintyjiä ollutkin. Kierroksen päätteeksi oli mahdollisuus tutustua Taidetakomo Seppä Kahiluodon toimitilaan. 

Erittäin mielenkiintoinen puolitoistatuntinen, jota pihalla puhaltanut navakka tuulikaan ei pahemmin haitannut. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti