maanantai 12. elokuuta 2019

Venereissu Ahvensaareen

Kesälomani starttasi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna vauhdikkaasti, kun pääsin vihdoin viimein käymään Ahvensaaressa. Olin odottanut sitä vuosia.

Ahvensaari on entinen kaivossaari, joka sijaitsee Nauvossa. Nauvo puolestaan kuuluu kuntaliitosten jälkeen nykyään Paraisiin.

Saareen pääsisi yhteysaluksellakin, mutta venekyyti järjestyi tutun kautta Vepsän saaresta käsin. Päivä sattui olemaan kuluvan kesän kaunein - meri lähes rasvatyyni ja ilman lämpötila yli kolmekymmentä. Vaikka en erityisemmin ole helteen ystävä, oli keli kuin veneilyä varten tehty.

Ahvensaareen ajelu Vepsästä käsin kesti Paavolan Janin viisimetrisellä moottoriveneellä reilun tunnin. Matkalla ohitettiin erään tuttuni kesäpaikka Rymättylässä niin läheltä, että oli pakko poiketa tervehtimään, kun hän sattui sopivasti istumaan rannassa.


Jotenkin olin siinä kuvitelmassa, ettei Ahvensaaressa juuri ketään käy kun se on niin korvessakin. Olin täysin väärässä. Näimme kymmenittäin ihmisiä. Ilmeisesti louhosjärvi houkuttelee uimareita kaukaakin.

Minkäänlaista laituria tai palveluja saarella ei ole, ei ainakaan vanhan louhosalueen rannoilla. Paatteja oli kumminkin paljon ja Ahvensaari näyttää olevan veneilijöiden keskuudessa suosittu.

Saaresta löydettiin kalkkikiviesiintymä 1700-luvulla. Kaivostoiminta aloitettiin 1800-luvulla ja 1930-luvulla Paraisten Kalkkivuori Oy osti paikan. Tuolloin louhinta laajeni myös merenlahden toiselle puolelle, jossa on nykyään valtava avolouhosjärvi.

Kaivostoiminta lopetettiin 1950-luvulla. Siitä on jäljellä kaksi valtavaa tiilistä polttouunia ja rakennusten raunioita. Näkyvimpänä avolouhosjärvi ja Suomen oloissa varmaan ainutlaatuinen luolasto.

Luolastoon on pääsy kielletty. Rähjäinen aita oli parhaat päivänsä nähnyt, ovikin houkuttelevasti auki. Jokainen kuitenkin liikkuu omalla vastuullaan, eikä tämän blogijutun tarkoitus missään nimessä ole yllyttää ihmisiä menemään luoliin.

Hellepäivää pakoon luolastoon oli tullut joukko lampaita. Ne eivät liikahtaneet mihinkään, vaikka kävelimme aivan vierestä.

Luolajärvi on 30-40 metriä syvä ja siinä näytti olevan rapuja. Todella erikoinen paikka. Vielä merkillisempi kuin mitä olin kuvista päätellyt.


Ahvensaaren reissu on ollut yksi kuluvan kesän ehdottomista kohokohdista. Yksityisveneen kyytiin pääsee luvattoman harvoin, joten tällainen oli ehdotonta herkkua.

5 kommenttia:

 1. No jopas oli erikoinen paikka. Aikas korkealta pojat hyppivät uimaan!
  T.Matti "Viki" Vikström

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei näköjään paljon pelottanut hypätä noin korkealta!

   Poista
 2. On kyllä kiinnostavan oloinen paikka.

  T: Mika L.

  VastaaPoista
 3. Hienoa! Hienoja kuvia ja hienoa matkakuvausta! Timo Sepänmaa

  VastaaPoista