lauantai 12. lokakuuta 2013

Viron saarireissu osa 4 - Muhun nähtävyyksiä

Muhun saari sijaitsee Itämeressä Saarenmaan ja Viron mantereen välissä. Se on maan kolmanneksi suurin saari Saarenmaan ja Hiidenmaan jälkeen. Muhu ja sitä ympäröivät pienemmät saaret kuuluvat Saarenmaan maakuntaan.

Muhun kautta ajetaan Saarenmaalle ja moni ohittaakin sen tuosta vaan. Sieltäkin löytyy kuitenkin nähtävää. Jollei ole kauhea kiire, kannattaa poiketa ainakin Muhun museossa. Paikka tunnetaan myös Koguvan kylä -nimellä.

Koguvan kylä Muhun länsirannikolla on Viron maatila-arkkitehtuurin merkittävimpiä kohteita. Kylässä on noin sata rakennusta ja parisenkymmentä asukasta. Se ei siis ole pelkkä museo, vaan elävä miljöö.

Ruokakattoiset talot, isot kiviaidat ja vinttikaivot löytyvät lähes jokaiselta pihalta. Rakennukset ovat peräisin noin vuosilta 1880-1930. Kylän tunnetuin asukas on ollut kirjailija Juhan Smuuli.

Koguva ei ole muuttunut juuri lainkaan sitten vuoden 1996 ensivisiittini. Mieleen tulee Asterix-sarjakuva, jonka gallialaiskylä muistuttaa Koguvaa.Koguvassa pääsee kummastelemaan ympäristöä täysin ilmaiseksi. Ainoastaan yhdestä portista sisään erehtyessään joutuu pulittamaan kolmen euron pääsymaksun. Kylän takana on ranta, jossa on kalastusmuseo ja hiljattain uusittu pieni satama.

Üügun rantatörmän eli Üügu Pankin Sunttu oli jostain tietolähteestä bongannut. Hankalasti lausuttavan paikan lähelle löytyi tie helposti, mutta itse jyrkänne olikin hankalampi tapaus. Polkuja risteili joka suuntaan, eikä varsinaista jyrkännettä näkynyt missään. Jonkun aikaa ihmeteltyämme totesimme, että koko paikkahan taitaa olla sitä itseään.

Üügu on 450 metriä leveä ja korkeutta sillä on noin seitsemän metriä. Se tosin vaikutti huomattavasti korkeammalta. Uskottava se on, jos infotaulussa niin lukee.

Poluilla oli varoituskylttejä sortumavaarasta. Ainakin aurinkoisella kelillä keskellä päivää Üügussa oli turvallista kävellä, kunhan katsoi edes hiukan minne koipensa ojensi.


Alhaalta kaislikosta kuului molskahduksia. Luulin aluksi hauen hyppelevän rantavedessä. Ihmetys olikin suuri, kun näköpiiriin ilmestyi valtavan kokoinen hevonen. Lähistöllä oli niitä useampiakin. Johan oli laidunpaikka keksitty!

Sunttu oli selvittänyt perinpohjin muitakin Muhun saaren nähtävyyksiä. Seuraavana listalla oli Pädasten kartano.

Uuteen uskoon kunnostettu Pädaste on Viron ainoa viiden tähden majoistuspaikka Tallinnan ulkopuolella. Siellä toimii hotelli ja kylpylä. Huoneita on 24, joista jokainen on erilainen. Kahden hengen huone irtoaa noin 215 eurolla.

Alueen portilla oli puomi ja vartiokoppi. Ihan noin vain sinne ei pääsekään sisälle. Mikäli kartanon päärakennukseen olisi halunnut tutustua, olisi moisesta lystistä saanut pulittaa pari euroa. Meille riitti kartanomiljöön katselu.

Iso tuoppi olutta irtosi muistaakseni neljällä eurolla. Ohrapirtelö muistuikin todella hyvältä, eikä se ei jäänyt päivän viimeiseksi alkoholiannokseksi ainakaan minun kohdallani.

Muhun Pyhän Katariinan kirkon pihamaalla oli hillittömän kokoinen tammi. Itse kirkkokin oli komea jööti, vaikka pääoven katos herättikin kummastusta. Sen alla seurakuntalaisten tuskin kannattaa pitää sadetta.Paluumatkalla Saarenmaalle pysähdyimme pengertielle saarten välille. Ilma oli kuin morsian. Tällaisesta ei kesälomapäivä enää paljon parane.
2 kommenttia:

  1. Olen käynyt Koguvassa -90-luvulla tutustumassa kehitysvammalaitokseen. Se oli vielä neuvostoajan jäljiltä ja järkyttävä paikka.
    Koguvan museosta ostettiin kerran 2000-luvulla savustettua nokkahaukea, Hyvää oli , vain fosforin värisyys arvelutti.
    T.Matti "Viki" Vikström

    VastaaPoista
  2. Kiva juttu Muhusta. Mulle Muhu on vuosien varrelta tuttu. Kaverillani Iirolla, jolla siis mökki Pääsnassa, ja hänen sukulaisillaan oli Muhussa mökki, jonka myivät viime talvena pois. Koska itse oon luontoihminen ja kaverini biologi, suosittelen Muhun käyntiä varten tutustumista alvariin, erikoiseen biotyyppiin, karuun ketoon, jossa kasvaa aivan upeita värikkäitä kasveja jne. Vaatii tietysti jonkun luonto-oppaan, itsellä on onni ollut, että kaveri on biologi. Muhun saaren sanonta, että' aika siellä on pysähtynyt, pitää todella paikkansa. Ensi kerran siellä ollessani totesin siltä tullessani olevani muhuttunut mies, todella maaginen paikka ! T. Mika Törnström

    VastaaPoista