sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Savojärven kierros 9. huhtikuuta

Pari viikkoa on ollut sellainen olo, että Savojärven kierros Kurjenrahkan kansallispuistossa Yläneen ja Nousiaisten maisemissa pitäisi heittää. Huhtikuu ei välttämättä ole antoisinta aikaa kävellä metsässä pitkospuilla, mutta ei mitenkään mahdotonkaan. Haittapuolena on lähinnä sulamisvedet talven jäljiltä.

Savojärven kierros on noin kuusi kilometriä pitkä lenkki komean järven ympäristössä. Muutama vuosi sitten avattu uusi osuus kiemurtelee aivan järven rantaa pitkin, kun taas reitin toinen puoli on vanhempi ja menee osin umpimetsikössä.

Retki totetutui lauantaina 9. huhtikuuta. Lähtöpaikkana käytimme Kurjenpesän parkkipaikkaa, jonne pääsee kätevästi Turun suunnasta ajelemalla Säkylään päin. Tortinmäen jälkeen, reilusti ennen Yläneen keskustaa tulee opasteet minne päätieltä käännytään.


Viime vuonna olin Savojärven kierroksella muistaakseni jo maaliskuun puolivälissä. Tuolloin pitkospuut olivat muuten loistavat kävellä, mutta paikoin ne olivat jäässä. Nyt sitä ongelmaa ei ollut, sen sijaan ison suon ylittävällä osuudella pitkospuut olivat parikymmenen metrin matkalta veden alla.

Samassa kohdassa oli vielä viime keväänä silta. Se purettiin ilmeisesti huonokuntoisuutensa vuoksi. Silta oli kumminkin parempi ratkaisu kuin matalat pitkospuut, nyt sen sitten huomasi. Toki vähemmän työtä tuollainen ratkaisu on varmasti vaatinut. Selvisin kuin selvisinkin Kuoma -merkkisillä kengilläni ensin ylitsepääsettömältä vaikuttaneesta paikasta kuivin jaloin. Ehdin jo henkisesti valmistautua siihen, että edessä on vielä kilometritolkulla talsittavaa litisevillä kengillä.

Kevätluonto ei ollut vielä herännyt. Pajunkissoja tosin näkyi siellä täällä. Koitin matkan varrella katsella näkyykö metsikön lätäköissä sammakoita. Niistä ei näkynyt jälkeäkään, vaikka tällä viikolla tutut ovat bonganneet kurnuttajia muualla päin maata. Savojärven ympäristössä oli osittain vielä jäätäkin.

Matkaseurana ollut Matti Vikström koitti tiirailla kiikarillaan lintuja. Saldo jäi vähäiseksi silläkin saralla, vain muutama laulujoutsen lenteli yläilmoissa. Kurjen laulua kuulimme jostain kaukaa, mutta valitettavasti näköhavaintoa ei saatu.


2 kommenttia:

  1. Sää ei suosinut, mutta eihän se menoa haitannut!
    T.Matti "Viki" Vikström
    vedenpitävien saappaiden omistaja

    VastaaPoista
  2. Tieto tuli juuri kreivin aikaan sillä olimme juuri lähtöaikeissa kevään ensimmäiselle Savojärven kierrokselle. Kyse oli vain puolesta tunnista, kun olisimme lähteneet. Eipä siinä mitään, annetaan rapakon kuvua rauhassa.

    VastaaPoista