lauantai 12. heinäkuuta 2014

Vepsän kesy meriharakka

Färsaarten kansallislintu meriharakka on tuttu näky Turun kaupungin ulkoilusaaressa Vepsässä Airiston merialueella. Parin tuntemani harrastajaornitoligin mukaan laji on arka. Pari päivää takaperin saarella tavattu yksilö oli puolestaan hyvinkin tuttavallinen.

Meriharakan pesimisalueet ovat Länsi-Eurooppa, Keskinen Euraasia ja Kamtsatka sekä Kiina. Se on muuttolintu, joka saapuu Suomeen huhti-toukokuussa ja lähtee pois heinä-elokuussa. Suomen pesimäkanta on noin 4000 paria.

Vepsän meriharakka ei ollut moksiskaan seurueestamme, vaan käppäili uteliaana ympärillämme noin tunnin ajan. Ilmeisesti se vaistosi saavansa ruokaa, jota valmistelimme kallion päällä olevassa grillikodassa. Välillä lähistölle ilmestyi lokkeja, joista kaverimme ei lainkaan tykännyt. Se pörhisteli höyheniään ja ajoi kilpailijat pois.

Yllättäen meriharakka tuli varastamaan grillimakkaran suoraan lautaseltani. Se sai vedettyä kyrsän kalliolle ja yritti pian hakea toista. Mutta siinä vaiheessa päätin, että syön itse loput.

Normaalisti meriharakka syö simpukoita ja ostereita. Myös hyönteistoukat ja pikkukalat kelpaavat sille. Lajia tavataan rannikoilla, hiekkarannoilla, meren saarilla, järvien ja jokien rannoilla, kosteikoissa ja viljelysmailla. 

Vepsän lokit ovat oppineet samaan ruokaa grillaajilta. Ne eivät kuitenkaan uskalla lähestyä ihmistä näin rohkeasti. Tosin meriharakka on ulkonäkönsä puolesta paljon sympaattisempi kuin Suomen lokkilajit, joten varmasti ateria irtoaa helpommin.

3 kommenttia:

 1. Reppana makkarasta tullut riipuvaiseksi ;)

  VastaaPoista
 2. No jopas jotakin!
  T.Matti "Viki" Vikström

  VastaaPoista
 3. Mukava kaverihan tuo, ei haitannut lainkaan että pölli makkaran :)

  VastaaPoista